Ето кои са технологиите, които ще ни завладеят през 2018 г.

Изкуствено създадени ембриони, 3D принтер за метал и изкуствен интелект в „облачното“ пространство са само някои от технологиите, които макар все още да не са разпространени, скоро ще преобърнат представата Ви за начина, по който работи света.

Ежедневието, с което сме свикнали, в най-близко бъдеще ще бъде повлияно от нови свръхмодерни технологии, които в този момент вероятно ще Ви се сторят просто налудничава идея.

Подбрахме списък с 10-те най-впечатляващи изобретения, които ще привлекат вниманието Ви:

1. 3D принтер за метал

Вярно е, че 3D принтирането не е новост, но печатането върху материал, различен от пластмасата, досега се случва бавно и струва доста скъпо. Това обаче скоро ще бъде минало. Ако този начин на отпечатване бъде приет и разпространен, това би довело до промяна в цялостното производство на множество продукти.

В краткосрочен план производителите няма да се нуждаят от поддръжката на големи запаси – те ще могат просто на „отпечатват“ необходимия им продукт, например автомобилна част.

В дългосрочен план големите заводи, които произвеждат лимитирани части, може да бъдат заменени с по-малки, които предлагат по-голямо разнообразие, съобразено с нуждите на потребителите.

технологиите

Технологията може да създава по-леки и здрави части, както и по-сложни форми, които не са възможни за производство с традиционните методи. Също така ще се прецизира контролът на микроструктурата на метала. През 2017 г. изследователи от Lawrence Livermore National Laboratory съобщават, че са разработили метод за 3D „принтиране“ на части от неръждаема стомана, които са 2 пъти по-устойчиви от традиционните.

Отново през 2017 г. компанията Markforged пуска на пазара първия 3D принтер за метал, струващ по-малко от 100 хиляди долара. Също така, „отпечатването“ на метала става все по-лесно, защото Desktop Metal създават софтуер, който генерира дизайни, готови за „принт“. Потребителите задават спецификите на обекта, който искат да получат, и софтуерът произвежда компютърен модел, готов за „печат“.

2. Изкуствено създадени ембриони

Ембриолози, работещи в University ot Cambridge, създават напълно реалистични ембриони на мишки, използвайки единствено стволови клетки. Никакви яйцеклетки или сперматозоиди – просто клетки, взети от друг ембрион.

Изследователите наблюдават клетките в продължение на няколко дни, когато започват да забелязват, че се оформя ембрион. Магдалена Церника-Гоетз, оглавяваща екипа, провел експеримента, обяснява, че не е имало възможност ембрионите да се превърнат в мишки. Независимо от това, те са намек, че скоро бозайниците ще могат да се раждат без оплождане.

технологиите

Церника-Гоетз обяснява, че нейното желание е да проучи как клетките на новополучения ембрион започват да изпълняват своите специализирани роли на по-късен етап. Следващата стъпка от експеримента е получаването на човешки ембрион от стволови клетки. Тъй като стволовите клетки позволяват манипулация, лаборантите ще имат възможността да използват пълен набор от инструменти – като промяна в гените, за да бъдат изследвани в процеса на тяхното оформяне.

Изкуствено създадените ембриони обаче пораждат някои етични въпроси. Ами ако се получат неразличими от естествено получените ембриони? Колко време могат да бъдат отглеждани в лабораторията, преди да започнат да чувстват болка? Трябва да се обърне сериозно внимание преди учените да продължат своята работа.

3. Високотехнологичен град

Множество схеми на „интелигентни“ градове биват отложени досега, но един нов проект в Торонто, наречен Quayside, се очаква да прекъсне тази поредица от провали чрез преосмисляне на град още от самата му основа и изграждането му, отговарящо на най-новите дигитални технологии.

Канадското правителство и Alphabet’s Sidewalk Labs в Ню Йорк Сити, си сътрудничат за високотехнологичния проект, предназначен за индустриалната брегова линия на Торонто.

Една от целите на проекта е вземе правилните решения за дизайна, политиката и технологиите за информация от широка мрежа сензори, които събират информация от качеството на въздуха до нивата на шум от хорските дейности.

технологиите

 

Планът изисква всички превозни средства да бъдат споделени, а роботи ще извършват дейности като доставка на пощата под земята. От Sidewalk Labs твърдят, че ще отворят достъпа до своите софтуера и системите, които създава, така че други компании да могат да изграждат допълнителни услуги.

Компанията възнамерява отблизо да представя обществената инфраструктура и това поражда опасения относно сигурността на личните данни. Но от Sidewalk Labs вярват, че могат да работят с общността и местната власт, за да премахнат тези притеснения.

Според Waterfront Toronto, публичната агенция, контролираща развитието на Quayside, още някои градове в Северна Америка твърдят, че са следващи в списъка на Sidewalk Labs.

4. Изкуствен интелект 

Изкуственият интелект (ИИ) е „играчка“ за големите технологични компании като Amazon, Baidu, Google и Microsoft, както и на някои стартиращи фирми. За множеството компания, а също и за отделни части от икономиката, системите за ИИ са твърде скъпи и трудни за цялостно прилагане.

Какво е решението? Инструментите за машинно обучение, разположени в „облачното“ пространството, осигуряват ИИ за много по-голяма аудитория. Досега Amazon доминира в „облака“ с AWS.

Google се съревновава с TensorFlow, свободна ИИ библиотека, която може да се използва за изграждането на друг софтуер за машинно обучение. Наскоро Google пуска и Cloud AutoML – набор от предварително обучени системи, които да направят ИИ по-лесен за употреба.

технологиите

Microsoft, която разполага със собствена „облачна“ платформа с ИИ – Azure, се обединява с Amazon, предлагайки Gluon – библиотека със свободен достъп до източници за по-задълбочено обучение. Gluon има за цел да направи „невронните мрежи“ – ключова технология в изкуствения интелект, която грубо имитира как човешкия мозък учи, толкова лесни за употреба, колкото създаването на мобилно приложение.

Тези продукти ще бъдат от съществено значение, ако изкуственият интелект се разпространи по-широко в отделните части на икономиката.

Към момента ИИ се използва предимно в технологичната индустрия, където действа ефективно и създава нови продукти и услуги. Но много други фирми се борят да получат преднина в изкуствения интелект. Сектори като медицината, производството и енергетиката биха могли да бъдат изцяло трансформирани, ако съумеят да прилагат технологията по-плътно.

Повечето компании обаче все още не разполагат с достатъчно хора, които знаят как да използват „облака“ с изкуствения интелект, затова Amazon и Google осигуряват консултантски услуги.

5. Невронни системи, позволяващи дуелиране

Изкуственият интелект все повече се усъвършенства в разпознаването на различни предмети – покажете му милион снимки и той ще успее да различи пешеходец, пресичащ улица. Но не е възможно ИИ сам по себе си да генерира изображения на пешеходци. Ако може да прави това, ще създаде купища реалистични, но синтетични картини на пешеходци в различни условия, което би помогнало на самоуправляваща се кола, да бъде изпробвана без дори да излиза на улицата.

Проблемът е, че създаването на нещо напълно ново изисква въображение – а това засега смущава ИИ.

Иън Гуудфелоу, тогава (2014 г.) докторант в University of Montreal, измисля решение на проблема. Подходът, познат като генеративна състезателна мрежа (ГСМ), включва две невронни системи – опростени математически модели на човешкия мозък, които стоят в основата на модерното машинно обучение, и ги поставя една срещу друга в надпревара.

технологиите

И двете мрежи са тренирани по модела на една и съща база данни. Едната, позната като генератор, има за задача да създава вариации на вече „запечатаните“ изображения – например пешеходец с трета ръка. Втората мрежа, наречена дискриминатор, е тренирана да установи дали примерът, който „вижда“, отговаря на истинското изборажение, или е фалшив, създаден от генератора.

Генераторът има потенциал да стане толкова добър във „фалшифицирането“ на изображения, че дискриминаторът изобщо да не ги различава от истинските. Генеративната състезателна мрежа пресъздава и реалистично звучаща реч.

Резултатите невинаги са перфектни: ГСМ понякога може да пресъздаде грешно образа на велосипед или пък да покаже лице с вежди на неправилно място. Но може да бъде усъвършенствана и да придобие по-независима способност да разбере какво „вижда“ от света.

6. Слушалки Pixel Buds

Google създават модел слушалки за моментен превод, наречени Pixel Buds. Те работят със серията смартфони Pixel на компанията, както и с приложението Google Translate, за да възпроизвеждат моментален превод.

Докато единият човек носи слушалките, другият трябва да притежава смартфона. Този, който е със слушалките, говори на своя език – английският е зададен по подразбиране, а приложението превежда „чутото“ и го възпроизвежда гласово на телефона. Човекът, държащ телефона, отговаря и този отговор се превежда в слушалките.

технологиите

Google Translate вече поддържа гласовата функция за превод, но фоновият шум може да затрудни приложението да разбере какво казва човекът, както и кога е приключил да говори и е време за превод.

Pixel Buds се справят с тези проблеми, защото този, който ги носи, натиска и задържа дясната слушалка, докато говори. Това, че слушалките и телефонът не трябва да имат взаимодействие, позволява на ползвателите да поддържат контакт очи в очи.

Изобретението на Google обаче получава сериозна критика за неспазване на минимални изисквания. Случва се слушалките да не пасват добре в ушите, както и да не могат да установят връзка със смартфона. Но както всяка технология, и тази подлежи на усъвършенстване.

7. Природен газ без вредни емисии

Природният газ е един от основните източници на електроенергия в обозримото бъдеще. Евтин и лесно достъпен, той представлява 30% от американското електричество и 22% от световното. И въпреки че е по-чист от въглищата, природният газ все още е огромен източник на въглеродни емисии.

Електроцентрала близо до Хюстън тества технология, която може да пречисти природния газ от карбона. Системата Net Power има за цел да поддържа също толкова евтина енергия, колкото традиционната инсталация, но да избегне вредните емисии във въздуха. Ако технологията проработи, това би означавало, че има начин да се произведе безвъглеродна енергия от изкопаемо гориво на разумна цена.

технологиите

Net Power е колаборация между фирмата за технологично развитие 8 Rivers Capital, Exelon Generation и фирмата за енергийно строителство CB & I. Системата вече е в процес на пускане в експлоатация. Първите резултати ще бъдат обявени през следващите месеци.

Системата поставя въглеродния диоксид, отделян от изгарянето на природен газ под високо налягане и топлина, като получения суперкритичен въглероден диоксид се използва като „работната течност“, която задвижва специално изградена турбина. Голяма част от въглеродния двуокис може непрекъснато да се рециклира.

8. Надеждна онлайн поверителност

Надеждната онлайн поверителност е на път да стане реалност, благодарение на нов инструмент, който доказва, че потребителят има навършени 18 години без да се налага да разкрива датата си на раждане, или пък, че в сметката му има достатъчна сума за транзакцията, без да е необходимо да се вписват каквито и да е детайли.

Инструментът се нарича „доказателство за нулево знание“. Учените го разработват от десетилетия, но едва през последната година интересът към него се повишава.

технологиите

Голяма част от заслугата за инструмента се приписва на виртуалната валута Zcash, пусната в края на 2016 г. Разработчиците на Zcash използват метод, наречен zk-SNARK, чрез който дават на потребителите възможността за анонимни транзакции.

Това не е присъщо на Bitcoin и другите обществени блок-системи, които транзакциите са видими за всички. Макар че са теоретично анонимни, транзакциите могат да бъдат комбинирани с други данни за проследяване и дори идентифициране на потребителя.

Методът zk-SNARK изисква т.нар. „надеждна настройка“, която създава криптографски ключ, който от своя страна може компрометира цялата система, ако попадне в неправилните ръце. Учените работят върху алтернативи, които не изискват подобен ключ.

9. Генетични предсказания

Някой ден бебета ще получават ДНК-карти още при раждането си. Тези доклади ще съдържат прогнози за възможността за по-нататъшен сърдечен удар или рак, за евентуално пристрастяване към тютюна или дали ще бъдат по-умни от обикновения човек.

Използвайки данните от обемни генетични изследвания, учените разработват т.нар. „полигенни рискови резултати“. Макар тези изследвания да предлагат вероятности, а не резултати, всъщност ще бъдат от голяма полза за медицината. Така например, ако жена с по-висок риск от рак на гърдата по-често се подлага на мамография и съответно жена с по-нисък шанс за болестта – по-рядко, множество „фалшиви тревоги“ и излишен стрес ще бъдат избегнати.

технологиите

Проблемът е, че прогнозите не са категорични. Какво ще се случи, ако индивид с минимален шанс за раково заболяване отлага рутинните прегледи и се разболее?

За учения Ерик Тюркхаймър фактът, че генетичните данни ще се използват както за добро, така и за лошо, е това, което прави новата технология „едновременно вълнуваща и тревожна“.

10. Квантов напредък

Перспективата за квантовите компютри идва с уловка. Истина е, че ще бъдат способни на изчисления, които сегашните машини не могат да направят, но все още не е ясно какво може да се постигне с такъв ресурс.

технологиите

Една вероятна и привлекателна възможност е точното проектиране на молекули. Химиците вече са готови за нови електролити за по-добри батерии, съединения, които могат да превърнат слънчевата светлина директно в течно гориво, както и за по-ефективни слънчеви клетки.

В момента нито едно от тези неща не съществува, защото молекулите се моделират наистина трудно на компютър.

Източник: MIT Technology Review

 

 

- реклама -