Ето кои са номинациите за „Аскеер“ 2021

Обявиха кои са номинациите за наградите „Аскеер“. Тази година обект на внимание бяха 78 представления, 62 от които са реализирани в София. Десетте спектаклови категории включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г.

Традиционно връчването на наградите “АСКЕЕР” е под почетния патронаж на Министъра на културата и на Министъра на отбраната. Церемонията по награждаването ще се състои на 23 май.

Комисията по номинации в категория „Съвременна българска драматургия“ – Петър Делчев, Сава Славчев и Владимир Игнатовски предлага за „Аскеер“ „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народния театър, „Хиляда метра над морето“ от Петър Маринков във Врачанския драматично – куклен театър, „Монетата“ от Боян Крачолов в Младежкия театър и „Боклук“ от Елена Телбис в „Театър 199“.

За най-добро представление са номинирани „Боклук“, „Бившата Мис на малкия град“ от Мартин Макдона, реж. Владимир Люцканов, Младежки театър, и „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър.

За водеща женска роля са номинирани Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в „Боклук“, Искра Донова за ролята й на Морийн Фоулън в „Бившата мис на малкия град“ и Станка Калчева за й ролята на Мег Фоулън в същото представление.

За водеща мъжка роля ще се борят Малин Кръстев за ролята му на Джордж в „Кой се бои от Вирджиния Улф“, Свежен Младенов за ролята му на Чарли Гордън в „Лабиринт“ от Даниел Кийс, реж. Христо Ботев Станчев, театър „Възраждане“ и Христо Мутафчиев за ролята му на Райчо в „Плач на ангел“.

„Аскеер“ за цялостен принос тази година получават Стефан Цанев, Красимир Спасов и Стефан Мавродиев.

Пълният списък с номинирани може да прочетете тук.

- реклама -