сн. БГНЕС

Ето кои са най-мръсните повърхности в супермаркетите

Колко е опасно хващането на дръжката на кошницата или вратата на хладилника в супермаркетите? Къде има най-много бактерии и вируси?

Преди коронавируса много от нас изобщо не си задаваха подобни въпроси, но днес всички  живеем в антивирусна мания.

Затова канадски учени решиха да разберат коя повърхност в супермаркета е най-замърсена.

сн. БГНЕС

За целта те са посетили 24 магазина в Торонто и са взели проби от различни повърхности, включително от дръжките на кошница и количка за хранителни стоки, врата на фризер, детска седалка и прочее. Пробите са изпратени в лабораторията и така е направена класация на най-мръсните места в супермаркета.

На първо място това са бутоните за ПИН-код на устройствата за картови плащания.

сн. БГНЕС

Оказало се, че продавачите избърсват тази повърхност по-рядко и по нея наистина е имало много микроби. Експертите съветват собствениците на магазини да вземат предвид тази информация и да дезифекцират устройствата след всеки клиент. Но виждали ли сте някога касиерка да прави това?

Дръжките на кошницата за хранителни стоки са на второ място.

Те се почистват по-често, но не повече от веднъж на ден. А, потокът от хора в супермаркета е толкова голям, че обработката трябва да се извършва по-често. Така че във ваш интерес е да почистите дръжката на кошницата, преди да я ползвате.

Третото място се споделя от дръжката на вратата на фризера и предната част на количката.

И по-точно предната част, която клиентите хващат, за да бутат пазарските колички. Оказало се обаче, че хората умишлено избягват контакт с дръжката, вярвайки, че е по-безопасно да се държат за самата кошница. Така че това е изненада: най-чистата повърхност е дръжката на количката.

„Буквално съм шокиран, че на тази повърхност има най-малко бактерии, защото трябва да има най-много“, споделя Джейсън Тетро, ​​експерт по микробиология.

сн. БГНЕС

Магазините обяснили това с факта, че количките се използват по-рядко от кошниците и персоналът по-често може да ги дезинфекцира.

Купувачите също трябва да бъдат бдителни – използвайте ръкавици и антибактериални средства, но не забравяйте, че ще отнеме време, пред гелът или лосионът да подействат.

„Най-добре е да използвате дезинфектант за ръце на алкохолна основа, 60-70 процента етанол или алкохол, те трябва да третират ръцете ви за 15 секунди. И помнете – докосвате лицето си около 16 пъти на час. Срещу това не можете да направите нищо, просо така сме устроени“, добави ученият.

- реклама -