Хеликон

Ето кои са най-купуваните книги за първите 6 месеца на 2017 г. според „Хеликон“

Полугодието е време за равносметка. „Хеликон“ я правят за книгите, пишат от lira.bg.

Ето и как се нарежда Топ 200 на „Хеликон“ за най-продавани книги за периода 1 януари – 30 юни 2017 г.

На финала е „Кръстопът − съдбата всеки ден ни дава право на избор“ от областта приложна психолгия. В началото − дебютният роман на гуруто на тийнейджърите, влогъра Стан − „Невидим“. Между тях са заключени 200 книги от художествена, нехудожествена и тийн литература, в почти равно съотношение.

Българският читател е традиционалист, не обича да рискува дори в избора си на книги и продължава да се придържа към изпитани с времето внушения, няма друго обяснение за познатите до болка „Богат татко, беден татко“ и „Монахът, който продаде своето ферари“, те за поредна година упорстват в класацията.

Освен това за него са важни факти, които преобръщат познатата история и вадят истини, спестени му в учебниците. Пример е „Писма от България“ на Евгений Утин.

Пародията на живота, в който пребиваваме, заедно с носталгията към фолклора, изстреля към първата двайсетица хумористичните разкази на Никола Крумов − „Дневник от панелните блокове“ и „Междупанелни войни“, заедно с „Бабо, разкажи ми приказка“ на Ивинела Самуилова.

Тежкият пример, личното преживяване или моралните оценки за реалността дадоха превес на Сун Дзъ, Макиавели и Марк Аврелий, следвани по петите от пътеписа „Моши, моши Япония“ на българката Юлияна Антонова. Те са от първите десет. И сред тях, пак по същата причина влезе почти веднага след своето излизане двутомникът на Милен Русков − „Чамкория“.

Класиката, задължителна за всяка библиотека, навакса пропуските с преизданията на „Любов по време на холера“ от Маркес и „Гам“ на Ремарк. А тежестта на наградите се усети по читателския избор на „Камбаната“ от Недялко Славов и „Аз още броя дните“ на Георги Бърдаров.

Топ 200 на „Хеликон“ за най-продавани книги през първото полугодие на годината се базира на продажбите в цялата система на верига книжарници „Хеликон“.
- реклама -