японска храна

Ето кои са най-големите грешки при яденето на японска храна

Дървените клечки са най-малкият Ви проблем, когато става дума за японска храна. И докато майсторите използват най-добрите продукти и съчетават различни техники, за да получите максимално качество, същото внимание се очаква и Вас, когато се наслаждавате на порцията си.

Седем японски майстор готвачи разказват за най-големите грешки от страна на клиентите, на които са ставали свидетели:

Потапянето на нигири в соев сос

„Много често хората съсипват свежия, деликатен вкус на суровата риба, като накисват сушито в соев сос, вместо да го използват умерено, за да допълнят вкуса“, обяснява Марк Едуардс, изпълнителен главен готвач на Nobu London и Nobu Berkeley.

„Начинът да се избегне това е да не се оставя оризът да бъде накиснат в соевия сос, а да се потопи само парчето риба.“

японска храна

Настърган джинджифил върху суши

„Изцеденият джинджифил традиционно е предназначен да почиства небцето между отделните хапки риба, а не като гарнитура върху парче суши, което често се случва да виждаме“, разказва Едуардс.

„Прилично“ ядене на рамен

Не се опитвайте да бъдете възпитани, когато ядете рамен. Пийнете бульона и не правете нещо толкова обидно като да надробите нудълите.

японска храна

„Когато ядете рамен, добре е да сърбате нудълите. По този начин показвате уважение към майстор готвача, а и това помага да се охладят нудълите, за да не изгорите устата си“, обяснява Шейн Жао, главен готвач в Issho.

Поставяне на чай матча във вряща вода

„Никога не изливайте гореща вода върху зелен чай матча, тя изгаря листата и се създава горчив вкус“, споделя Джеймс Шилкок, основател на Vivid Matcha Green Tea.

Той добавя, че бучките трябва да бъдат отстранявани от матча, както и че ниските класове на ча са твърде горчиви.

японска храна

Пиене на саке с оризови ястия

„Традиционалистите вярват, че не трябва да се сервира саке с оризови ястия, защото сакето се прави от ориз и вкусовете ще си протичоречат“, казва Жао.

Смесването на уасаби със соев сос

Отново, деликатността на прясната риба в сушито е причината, подари която не бива да се смесват уасаби и соев сос. „Соевият сос съдържа много натрий, а уасабито е прекалено пикантно и това ще блокира много от вкуса, защото сушито е много деликатно“, обяснява Нобу Шордич.

японска храна

Неправилната употреба на дървените клечки

„Една от най-честите грешки е поставите клечките вертикално в купата с ориз“, казва Шунпей Ямагучи, управител на Ginza Onodera. „Това е наистина лошо в Япония, тъй като напомня на хората за погребение, където купа с ориз с поставени вертикално две клечки се оставя като част от ритуала.“

японска храна

Хранене със студено суши

„Оризът за суши трябва да бъде топъл и мек, когато е прясно приготвен, а не студен и твърд, обяснява Андрю Коджима, японски готвач, ресторантьор и финалист в „Мастършеф“.

„Топлината достига до повърхността на рибата (която трябва да се съхранява в хладилник!), така че да може да уловете вкуса й.“

Изхвърляне на гарнитурата

„Белият хрян и листата шизо не са просто за украса“, обяснява Коджима. „Те имат чудесен вкус подпомагат усвояването на по-мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия.“

японска храна

Ядене на мисо супа с лъжица

Мисо супата не е с толкова плътна текстура като другите, затова употребата на лъжица е просто излишен прибор за миене. „Японските супи обикновено не са толкова гъсти, а купите, в които се сервират са малки, което означава, че можете да пиете супата директно от купичката“, споделя Коджима.

Замразяване на даши

„Това е бульон, който се използва за мисо супа и рамен, но не бива да се консервива. Губи част от свежите си аромати, това е като да замразите чай, затова по-добре освободете място за сладолед“, казва Коджима.

японска храна

Затопляне на цялото саке

„Много хора си мислят, че затопляйки цялото саке, връщат аромата му, но висококачественото саке подобава да се сервира леко охладено“, обяснява Кен Охаши, експерт по вино и саке на предизвикателството International Wine Challenge Sake.

японска храна

Източник: Independent

 

 

 

 

- реклама -