Лондон

Ето кои са 19-те най-скъпи за живеене градове

Инвестиционно консултантската компания Мърсър (Mercer) класира най- скъпите за живеене градове. Това е част отгодишното проучване Цената на живота (Cost of Living Survey).

Обратно на общоприетите нагласи, че в западните градове животът е по- скъп, то присъствието на мегаполиси от югоизточна Азия и Африка в топ19 кара инвеститорите да се замислят.

Проучването обхваща фактори като стабилност на валутата, инфлация при основните стоки. Особено внимание се обръща на нивата при недвижимата собственост.

Ето класацията на градовете, публикувана от британския The Independent:

19. Тел Авив, Израел:Това е вторият по население град след Йерусалим в страната. Високите цени експертите обясняват с плажната ивица и спокойствието в близките провинциални региони.

18. Гуанджоу, Китай:Това е първият от няколкото китайски града в класацията. Тази година той изостава с 3 позиции в класацията поради отслабването на йената.

17. Лондон, Великобритания: Очакванията са, че балонът на цените при недвижимите имоти в британската столица скоро ще се спука. Така че, изчакайте. Лондон ще стане по-евтин за живеене.

16. Виктория, Сейшелски острови: Може и да не сте чували за този град, който е бил британска колония. Намира се точно на брега на Източна Африка. Прекалено гъсто населен, с високи цени на вносните стоки, този град определено не е евтин.

15. Сеул, Южна Корея:Да намериш място за живеене вСеул, град с 25 милиона жители, е проблем. Но пък местните се гордеят с най-бързия интернет в света.

14. Лагос, Нигерия: Цените на стоките и недвижимостите в града  с 23 милиона жители непрекъснато растат.

13. Берн, Швейцария: Въпреки тринадесетото място, това е „най-евтиният“ от трите швейцарски града, попаднали в класацията. Берн се слави с това, че е градът с най-високо качество на живата.

12. Шънджън, Китай: Градът не е толкова известен като Пекин и Шанхай, но бързо заема челни позиции в класацията.

Ню Йорк
Ню Йорк

11. Ню Йорк, САЩ: Както Лондон, така и Ню Йорк има славата на скъп град. За разлика от Лондон, обаче, той става все по-скъп с бързи темпове.

10. Пекин, Китай: Следващият китайски град в класацията. Въпреки опасния смог, градът е предпочетано място за живеене и бизнес.

9. Нджамена, Чад: Столицата Нджамена е търговски център, чието население расте главоломно- увеличило се е 100 пъти само за последните 70 години.

8. Женева, Швейцария: Може да ескъп, но Швейцария е привлекателна. А това е един финансов център, в койт оси заслужава да живеете.

7. Шанхай, Китай: Най- населеният китайски град с над 24 милиона жители.Ще ви трябват доста пари, за да живеете тук.

6. Киншаса, ДР Конго: Благодарение на големите китайски инвестиции, 13милионният град скача няколко позиции в класацията само за година.

 

5. Токио, Япония:Токио винаги е имал славата на скъп град и достойно се справя с това.

Токио
Токио

4. Сингапур: Единственият в света остров град -държава. Светованта банка го нарича мястото, където най-лесно се прави бизнес.  Ето защо всички компании търсят място там.

 

3. Цюрих, Швейцария: Най-скъпият град в Европа, банков център. Едно от най-добрите места за живеене на света. А качеството си има цена.

2.Луанда, Ангола: Най-скъпият град в Африка. Със своите 6 милиона жители, той е най-ненаселеният град в тази класация.

1.Хонг Конг:Ето го и най-скъпият град за живеене в света. Той е най-големият финансов център. Хонг Конг е най-посещаваният град на света. Още една спечелена от него класация.

Хонг Конг
Хонг Конг
- реклама -