Ето кога ще завали сняг, облачно днес

Ето кога ще завали сняг, облачно днес. На 10-11 януари има вероятност да завали сняг. Това заяви пред БНТ Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Няма да има температурни рекорди през този месец. Времето е номално към топло за сезона.

Не бихме могли да говорим за истинска зима,

ще има обаче студени нахлувания и в Северна България и високите котловини дъждът ще преминава в сняг. С този по-топъл и сух януари вероятно и зимата ще е по-суха, но по-голямата и част тепърва предстои, коментира синотпикът.

И тази сутрин температурите в планините са положителни – единствено на Мусала е -1 градус. Валежи от сняг се очакват в планините през следващата седмица. Сухо време ни очаква и в седмицата от 9 до 16 януари.

Макар сега да няма валежи,

след скриването на слънцето влагата кондензира върху пътищата и ги прави хлъзгави:

„В нощните часове, щом температурите започнат да се доближават до нулата, дори да са над нея, става опасно, когато се шофира, така че нека обръщаме внимание и на това“, призова Анастасия Стойчева.

Отклоненията на температурите

през изминалия декември са доста високи за сезона. Това обаче не е притеснително, тъй като страната ни рядко е в нормата, посочи тя.

През декември валежите у нас са били малко, в много от районите – с 20 и 50% под климатичните норми. В много райони от Европа също е било доста топло, но в западната част на континента температурите вече се понижават.

През деня облачността от север-североизток

ще продължи да се увеличава и след обяд над почти цялата страна ще бъде значителна. Ще остане почти без валеж. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и по-късно след обяд в много райони ще стихне. Максималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в София – около 9°. Това сочи прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието още преди обяд облачността от север бързо ще се увеличи и ще бъде предимно облачно. Само на отделни места по северното крайбрежие е възможно да преръми. Ще духа до умерен север-североизточен вятър, който по-късно през деня ще отслабне и стихне. Максималните температури ще бъдат 9°-11°, близки до температурата на морската вода.

Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността също ще се увеличи, най-късно над Рило-Родопската област, но ще остане почти без валеж. Ще духа до умерен север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 3°.

- реклама -