прокуратура специализирана прокуратура, арест, боклук ,Живков, Бобокови прокуратурата, протокол, свидетел, братя Бобокови Гешев Христо Иванов

Ето какво твърди при разпит свидетел на обвинението срещу братя Бобокови

Разпит на обвинения заедно с братя Бобокови Васил Богданов разпространиха от прокуратурата до медиите.

Той е проведен на 2 юни пред съдия. Богданов е бил изпълнителен директор в едно от дружествата им. В момента е под домашен арест.

Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество подосъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи.

Прокуратурата е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани.

От разпита става ясно, че братята бизнесмени лично са разпореждали извършването на нарушения при преработката и складирането на опасни отпадъци.

Показанията дава Васил Богданов, който е управлявал завода за преработка на акумулаторни батерии в Монтана. Разпитът е продължил повече от 3 часа.

Богданов работи в завода за рециклиране на акумулатори, който е собственост на братя Бобокови още от 1999 година. А от 2009 година до юли 2019-а е изпълнителен директор на предприятието.

Мъжът е обвиняем по разследването на аферата със злоупотребите с опасни отпадъци и Специализираният съд го остави под „домашен арест“.

На 2-ри юни, при разпит пред съдия, той е разказал, че до лятото на 2013-а година опасните отпадъци от производството са се изнасяли в Германия.

Преди седем години обаче се появили български фирми, които по документи имали право да ги преработват и оттогава екоминистерството все по-трудно разрешавало износа.

Според Богданов започнали да предават опасния отпадък първо на фирма в Лом, която се оказало, че само го складира.

След това се появила нова фирма в Плевен, която декларирала, че има подкрепа от кмета на града и от областния управител и започнала да го изкупува.

Обвиняемият свидетелства, че тази фирма също нямала капацитет за преработка.

Според Богданов, фирмата се била уредила с нужните документи благодарение на познанството на единия от братята Бобокови със зам.-министър на екологията.

Богданов твърди още, че по същия начин в края на 2019-а плевенската фирма получила разрешение за внос на полиетиленов отпадък от Италия, въпреки че у нас няма технология за преработката му.

Ето Протоколът от публично съдебно заседание, който се публикува по реда на с разрешение на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура.

 

- реклама -