слънце, UV лъчи, соронавирус, разпространение

Ето какво ще спре разпространението на COVID-19

Американски и френски учени са установили, че през летните месеци скоростта на разпространение на COVID-19 намалява.

Според тя това се дължи на опустошителния ефект на ултравиолетовото лъчение върху коронавируса.

В същото време сезонният ефект на слънчевата радиация върху предаването на болестта е малък в сравнение с факторите за социална безопасност. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Учени, политици и здравни работници се стремят да определят степента, до която COVID-19 може да се превърне в сезонно заболяване. Разбирането на този аспект определя стратегията за реагиране на пандемия.

Изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара, заедно с колеги от Харвардския университет и Университета Париж-Сакла във Франция, прилагат набор от статистически техники, за да анализират как четири променливи – UV лъчение, температура, влажност и валежи – корелират с дневния темп на растеж на случаите на COVID-19. Така те разбират колко бързо се разпространява болестта в даден регион.

„Взехме много разнородни данни от статистически агенции в различни страни и ги хармонизирахме, за да създадем глобален набор от данни от повече от три хиляди пространствени единици“, съобщи авторът на изследването Тама Карлтън в прессъобщение от Калифорнийския университет.

Авторите също така оценяват времето на забавяне между промените в метеорологичните условия и докладваните случаи на COVID-19, като вземат предвид инкубационния период на вируса, както и допълнителни закъснения поради тестване.

Изследователите откриха доказателства, че UV лъчението от слънчевата светлина намалява предаването на COVID-19, но само незначително.

Например средното дневно увеличение на случаите на COVID-19 в Лос Анджелис през юни е 12% в сравнение с 13 през май. Моделът показа, че в северните райони с умерен климат за периода от януари до юни темпът на растеж трябва да намалее със 7,4 процентни пункта, а до декември – да се увеличи със 7,8 процентни пункта. Съответно в южното полукълбо картината ще бъде обърната.

В същото време учените смятат, че UV лъчението е основният природен фактор, влияещ върху разпространението на коронавирусната инфекция.

„Свързаните коронавирусни видове като SARS-CoV 2003 и MERS-CoV 2012 са слабо свързани с температурата и влажността, но са чувствителни към UV лъчение“, казва авторът на изследването Кайл Менг, икономист и природозащитник от Калифорнийския университет, Санта Барбара.

Няколко фактора могат да стоят зад влиянието на UV лъчението върху предаването на COVID-19. Първият е биологичен. Ултравиолетовата светлина унищожава нуклеиновите киселини, които вирусът използва, за да кодира своята генетична информация. Друг фактор е поведенческият. През лятото, когато е слънчево, хората излизат по-често навън, което прави вируса по-уязвим.

Изследователят от Харвард Джонатан Проктор, който участва в изследването, вярва, че UV лъчението може да дезактивира вируса по време на предаването му, например, когато е във въздуха или на открита повърхност.

„Точно както ултравиолетовата светлина може да унищожи собствената ни ДНК, ако не използваме слънцезащитни продукти, тя може да увреди вируса COVID-19“, каза Проктор. Според авторите има сезонен ефект от ултравиолетовата радиация върху предаването на болестта, но обикновено е малък в сравнение с ефективността на мерките за социално дистанциране, като забрана за пътуване, затваряне на училища или изолация на дома.

- реклама -