Ето какво се разбраха ПП и БСП за ново правителство

Ето какво се разбраха ПП и БСП за ново правителство. Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството.

Постигнахме също съгласие да се изготви в много кратки срокове

програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с ясни срокове и ангажменти какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и дейности. Това каза след края на разговорите с БСП за съставяне на правителство кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, предаде Novini.bg.

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство,

което да продължи да работи за интересите на България, както първият кабинет, каза той. На първата среща от преговорния процес отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Дадохме си сметка за слабостите, които проявихме, а една от тях, е че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. Разбрахме се екипи от по трима души от всяка партия да изготвят такава програма с политически приоритети,

но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца.

Благодаря на колегите, че приеха в тази програма да залегнат теми като здравеопазване, образование, социална политика и възстановяване на икономиката, както и ние абсолютно приемаме техните предложения по отношение на борба с корупцията, промени в съдебната система и КПКОНПИ, заяви Нинова.

На срещата като слабост са отчетени и грешки в комуникацията,

затова е предложен нов начин на взимане на решения в коалициония съвет – с изграждането на секретариат.Предстои ни интензивна работа в следващите дни, но сме уверени, че общото, което ни събира, доброто, което дотук свършихме за Бългаия може да продължи с една конкретна, ясна и амбициозна програма –

както по средствата по Плана за възстановяване и съпътстващите ги 22 закона,

по подготовка за Бюджет 2023 и по дългосрочни намерения за сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел на управление на държавата, каза лидерът на БСП.

Двете страни са се разбрали, че темите министерства, ресори и кандидати за министри ще останат за втори етап на разговорите. По-важно е да се подготви програмата и законодателната рамка, уточни лидерът на БСП.

На срещата е обсъден и въпросът с руските дипломати.Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига скъсване на отношенията между България и Руската Федерация, както и да се нормализила диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес, каза Корнелия Нинова.

Асен Василев допълни: „Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати и нашите да работят за българския интерес, а руските за руския.

Нормализиране на отношенията минава през нормализиране

на диалога и от двете страни. Не мисля, че в дипломатическата история има преосмисляне на нота“.

Кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ каза също, че още не е изпратил поканите до независимите депутати за преговори, но вратата окончателно е затворена за Слави Трифонов и Тошко Йорданов.От страна на ПП, освен Aсен Василев, в срещата участваха и съпредседателят на партията Кирил Петков и бившият председател на парламента Никола Минчев.Представители на БСП на разговорите бяха лидерът Корнелия Нинова и депутатите Георги Свиленски, Филип Попов, Атанас Зафиров и Румен Гечев.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено