Ето какво разказа за FN българин, попаднал в паникьосаната тълпа в Лондон – СНИМКИ

Българинът Антон Андонов по случайност попада в паникьосаната тълпа след инцидента в лондонското метро вчера, където пострадаха 16 души. Повече от час нашият сънародник и хората около него не знаели какво се случва. А за около половин час останали затворени в подземен супермаркет на един от големите лондонски магазини – без телефони, без информация, без интернет. Ето разказ от първо лице.

Г-н Андонов, какво точно се случи вчера?

Излязохме на разходка, защото искахме да се възползваме от последните оферти на Черния петък. Беше някъде около 16:30 – 17 часа – много спокойно беше навсякъде, докато срещу нас не излязоха хора, които тичаха. А млади момичета сред тях пищяха. В един момент всички тръгнахме да се спасяваме, както намерим. Аз лично не знам какво да предприема в такава ситуация и започнах да бягам заедно с другите. Доста потичах, докато влязох в първата пряка, където буквално тълпата ме завлече. Ти не можеш да избираш накъде да тръгнеш, тълпата те носи.

Спрях, защото всички спряха. Решихме да се изнесем по успоредната на Оксфорд стрийт, но там ни пресрещна друга тълпа и паниката наистина стана жестока, защото бяхме притиснати от две страни. Озовахме се пред магазина Марк енд Спенсър, където буквално нахлухме, а охраната отвори вратите. Вкараха ни в супермаркета, който е подземен и там останахме точно до 18:13 минути.

Как се държеха хората в магазина?

Нямахме нито интернет, нито мобилна връзка. До мен имаше момичета – служителки от друг магазин. Те плачеха, а едното от тях разказваче, че чуло четири изстрела. Днес видях, че медиите пишат, че стрелба не е имало. Така че не знам какво става. Две датчанки – силно изплашени, казаха, че още на другия ден ще си тръгват, въпреки че екскурзията им трябаше да продължи още два дни. Кореец пък се притесняваше, че няма мобилен обхват, а съпругата му останала отвън. И той се притесняваше за нея.

Снимка: Антон Андонов

Някой обясни ли ви какво се случва?

Не знаехме нищо и никой не можеше да ни даде информация за това – какво става. Служителите от магазина се опитваха да направят престоя ни там колкото се може по-лесен – донесоха ни вода. После един служител ни каза, че имало инцидент в метрото, с който се занимава транспортна полиция. Да останем на местата си до второ нареждане. То дойде в 18:13 часа. Тогава създадоха перфектна организация да излезем спокойно и бързо навън.

Какво видяхте навън?

Тази гледка беше ужасна. Навсякъде се търкалахя торби с покупки. Имаше закачалки, други вещи. Но най-ужасното беше, не навсякъде бяха разпилени детски обувки и ботушки. Картината беше покъртителна. И сърце не ми даде да снимам.

Днес как е ситуацията?

Днес на същото място всичко е спокойно. Сега пия кафе, но няма и следа от вчерашната паника. По принцип в Лондон е спокойно и полиция има навсякъде.

 

- реклама -