Великобритания, система, имиграция, студенти, работа

Ето какво предвижда новата имиграционна система на Великобритания

Както вече ви информирахме, Великобритания въвежда точкова система за оценяване на желаещите да пребивават дългосрочно в страната.
Подробности и разяснения на новите правила даде Лин Чарлз, заместник-посланик в Британско посолство София.

Ето какво обяви тя:

Обединеното кралство обяви нова точкова имиграционна система, която ще влезе в сила от първи януари 2021г.
Това означава, че ако дойдете във Великобритания след първи януари 2021г., за да работите или учите, ще трябва предварително да получите разрешение за да влезете в страната.
За повече информация за новата имиграционна система, последвайте линка над това видео:https://www.gov.uk/government/publications/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement/the-uks-points-based-immigration-system-policy-statement

Ако сте във Великобритания преди първи януари 2021г

 • Новата система няма да важи за българите, които ще пристигнат във Великобритания преди първи януари 2021г. Те нямат нужда от виза и сегашните условия за работа, обучение и пътуване ще важат до края на 2020г.
 • Новата система не важи и за българите, които вече живеят в Обединеното кралство. Те могат да кандидатстват по Схемата за уседналост до тридесети юни 2021г. Схемата е безплатна и лесно достъпна.

Български студенти

 • Няколко думи за българските студенти в Обединеното кралство.
 • Знам, че много българи смятат да учат в нашата страна. Важно е да отбележа, че студентите, които започнат да следват след януари 2021 г. също ще подлежат на новата точковата система. Те ще трябва да покажат, че са приети в одобрено учебно заведение, говорят английски език и могат да се издържат по време на обучението си във Великобритания.
 • Ако вече учите в Обединеното кралство или курсът ви започва тази година, нямате нужда от виза. Ако искате да останете след януари 2021г., например за да завършите обучението си, трябва да кандидатствате по Схемата за уседналост.
 • За учебната 2020/2021 година, европейските студенти ще продължат да плащат същите такси като британските студенти и ще имат достъп до студентски заеми. Тези правила ще важат за цялата продължителност на вашето обучение, дори то да приключва след тридесет и първи декември 2020г.
 • Таксите и достъпът до студентски заеми за европейските студенти след 2021г. все още не са потвърдени.

Български туристи

 • Какво означава новата имиграционна система за кратки посещения в Обединеното кралство? Тя не важи за българи, пътуващи по работа, и за туристите, както и за всички граждани със статус за уседналост. След 2021 г. българите нямат нужда от виза за кратки посещение във Великобритания до шест месеца.

Пътуване с лична карта

 • Искам да ви уверя, че поне до 2021г. българите ще могат да пътуват до Великобритания с лични карти.
 • Това означава, че до 31.12.2020г., европейски граждани могат да влизат в страната с паспорт или лична карта, точно както и преди да напуснем ЕС.
 • Ще ви информираме веднага след като бъдат обявени новите правила за документи за пътуване до Обединеното кралство.
 • Тези промени не важат за европейските граждани със статус за уседналост. Те ще имат право да пътуват с личните си карти, поне до тридесет и първи декември 2025г.
- реклама -