Новичок, невро-паралитичен газ, Скрипал

Ето какво отрови руския агент Скрипал и дъщеря му

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е „много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.

Тя разкри, че е използвано вещество от серията „Новичок“.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

– Разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те, „Новичок“ (в превод: „новак“) е силно токсично невро-паралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

– Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала „Новичок“ или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

– Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

– Химикалът „предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване“, заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. „Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени“, добави той.

– Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

Източник: БТА

- реклама -