Ето какво остана след атентаторите на кървавия Великден в Шри Ланка

Хиляди християни се събраха в събота сутрин на Великденска литургия в католическите храмове в Шри Ланка. Всеки прекрачил прага на храма със своята молитва, с вярата в по-добрия утрешен ден след Възкресението Христово. Литургиите бяха прекъснати от адски взривове. За повече от 200 души това бяха последните им молитви …

Три църкви бяха атакувани тази сутрин: Това са Светилището на Свети Антони(Коччикаде), Църквата Св. Себастиан (Негомбо), Църквата Сион (Батикалоа).

Терористите атакуваха хотелите Кингсбъри, Шангри-Ла и Канела Гранд в Коломбо.

Другите два взрива бяха близо до зоопарка Дехивала в Дехивала-Маунт Лавиния и в къща, в която полицаи търсеха заподозрени в Махавила Гардънс в Дематагода.

Първите 6 взрива избухната в рамките на няколко минути. 

След атентата в църквата „Св. Себастиан“ в долината Негомбо, северно от Коломбо, останаха следи от кръв по стените и по статуя на Исус Христос.

Оцелелите в този адски взрив се оказаха сред отломки от покрива, стъкла и човешки останки. Църквата изглеждаше като след бомбардировка.

Униформени, познати и непознати подпомагаха пострадалите при атентата в църквата Сион (Батикалоа).

Възрастна жена търсеше своите близки.

След атентата в Светилището на Свети Антоний отломките от стените, дървените дъски от покрива, изпочупените прозорци … се смесваха с телата на застиналите на място миряни.

Мъже и жени отчаяно търсеха свои близки пред храма Свети Антоний.

Църкви и болници бяха превърнати в импровизирани морги … Място на последна надежда на хората да не открият своите близки точно там.

Стотици гости на луксозните хотели остават блокирани. Заради въведения полицейски час, заради страха да излязат навън и да се качат на първия самолет.

Но са късметлии, че не са се намирали в залите, където са избухнали бомбите. Защото някои от тези гости бяха изхвърлени на улицата от взривната вълна.

В края на кървавата неделя на Възкресение жители на Ислямска република Пакистан запалиха свещи в памет на християните – жертви на терора в Шри Ланка.

- реклама -