В Смолян снегът минава 40 см, ето ограниченията в страната след снеговалежите

Близо 400 машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж. Поради силно снегонавяване и за снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните камиони над 12 тона през прохода „Предел“, в цяла Смолянска област, както и по път III-198 Гоце Делчев – Катунци, по път I-5 Кърджали – Пчеларово и по път III865 Кърджали – Ардино. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

сн. БГНЕС

Снегът в Смолянско достигна 40 см, 12 села са без ток

В област Смолян превозните средства до 12 тона трябва да се движат с вериги по републиканските пътища. Снежната покривка по високите части на областта е над 40 см. Заради силния вятър на отделни места се образуват снегонавявания.

Снегът прекъсна електропроводи в региона. Без електричество са 12 селища в областта. С прекъснато електроснабдяване са села в района на Търън, Виево, в северната зона на община Неделино. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

 

Жълт код за опасно време днес е определен в областите Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол.

Прогнозата на метеоролозите е за увеличаване на снежната покривка в областите Смолян и Кърджали и за валежи от дъжд над 20 л/кв.м в областите Хасково и Ямбол.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им се налага да пътуват да тръгват само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при снеговалеж, затруднява работата на почистващата техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

- реклама -