Ето как ще бъде отбелязан 6 май в цялата страна

Денят на храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини,

отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски,

Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По традиция в навечерието на празника, на 5 май, от 19.00 ч.

Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще изнесат празничен концерт на сцената на парк-театър „Борисова градина“ в София.

Изпълнителите от ансамбъла ще зарадват жителите и гостите на столицата с нова, разнообразна програма. В 21.00 ч. в Борисовата градина ще бъде произведена празнична илюминация.

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София.

Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и представителни блокове на Националната гвардейска част.

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

В 10.00 ч. в 3-а авиобаза в Граф Игнатиево ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили.

Пилоти от 3-а авиобаза и 22-а авиобаза Безмер ще представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25 и ще изпълнят маневрен въздушен бой и непосредствена авиационна поддръжка.

Екипажи от 24-а авиобаза Крумово ще демонстрират своя професионализъм при изпълнението на пожарогасене от въздуха с вертолет Ми-17, ексфилтрация, осигуряване на периметъра и авиомедицинска евакуация с вертолети „Кугар“.

Веднага след представянето на военната авиация в 3-авиобаза, в 10.20 ч. на Морска гара Варна ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна.

Те ще демонстрират умения за провеждане на операция по овладяване на кораб със заложници на борда му.

Този вид действия са отличителна способност на морските специални сили и имат приложение при операции по морска сигурност,

ембаргови операции, операции за борба с тероризма в морския домейн и за борба с пиратството. Известни са с общото наименование „бординг операции”.

В 10.40 ч. в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“ ще започнат демонстрациите на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции.

Те ще представят своите умения при задържане на автомобил и изпълнение на патрулни техники, директни действия за неутрализиране на противостоящи сили с използване на способите

„бързо въже“ и „външен товар“ от вертолет „Кугар“,

динамична стрелба на къси и пределно къси дистанции и изпълнение на парашутни скокове на голяма и малка височина (от 1300 м. и от 400 м.) от самолет „Спартан“.

В 11.15 ч. в района на учебен полигон „Ново село“ ще започнат демонстрациите на способности на Сухопътните войски.

В съвместните тактически действия за водене на отбрана ще участват военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на 2-а Тунджанска механизирана бригада,

61-и танков батальон от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС), както и военнослужещи от 1-а кавалерийска рота от 2-и кавалерийски полк от Въоръжените сили на САЩ.

Всички участници са част от бойната група, сформирана и водеща подготовка на основата на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада.

Те ще изпълнят разузнаване на бойното поле, отбрана на участък от местността, провеждане на контраатака за възстановяване целостта на отбраната и огнева поддръжка.

В празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия Националният военноисторически музей (НВИМ)

ще посрещне своите посетители със специална празнична програма.

Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция.

С Ден на отворени врати 6 май ще бъде отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

- реклама -