клетки, имунитет, коронавирус, COVID-19

Ето как се развива имунитетът след заразяване с COVID-19

Австралийски учени описаха развитието на имунитета през четирите месеца след заразяването с COVID-19.

Те установиха, че въпреки че нивата на антителата рязко спадат през първите един до два месеца, този спад след това значително се забавя.

Констатациите показват, че ваксините COVID-19 в идеалния случай трябва да предизвикат по-силни реакции на антитела, отколкото естествената инфекция.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Учени от Университета в Мелбърн, заедно с колеги от Института Кърби от Университета на Нов Южен Уелс и Университета Флиндърс, изучават динамиката на промените във времето в реакцията на имунната система на човека, особено В и Т клетките, на скока протеин на вируса на SARS-CoV-2.

Шиповият протеин (spike protein) позволява на вируса да се прикрепи към човешките клетки, да проникне в тях и да се размножи там, така че е важно да се разбере как неутрализиращите антитела ще реагират на този протеин, когато се заразят отново.

Функциите на различните видове имунни клетки са различни: В-клетките разпознават чужди структури на вируса – антигени и са отговорни за производството на антитела, а Т-клетките подпомагат развитието на отговора на В-клетките, регулират и насочват имунитета, а също така изпълнява убийствени функции по отношение на вируса …

Авторите установяват, че през четирите месеца, през които са проследявали пациентите с COVID-19, броят на В-клетките, разпознаващи шип протеина, се е увеличил при почти всички от тях, независимо от тежестта на заболяването.

„Това е интересно. Нашата работа и други скорошни проучвания показват, че В клетките продължават да се натрупват и потенциално да се развиват с течение на времето“, каза ръководителят на изследването д-р Дженифър Джуно. Това трябва да е полезно за защита, тъй като в случай на повторна инфекция тези „клетки на паметта“ трябва да бъдат активирани отново“, твърди той. 

Авторите отбелязват, че все още не е известно колко антитела са необходими за защита срещу повторна инфекция, било то ваксина или естествен вирус, и колко дълго тази защита ще остане ефективна.

Въпреки това, резултатите от наскоро завършени проучвания във фаза 3 на редица ваксини показват, че имунната защита, предоставена от ваксините, изглежда е по-силна от тази, която се появява след естествена инфекция.

„Данните от водещи ваксини показват, че те произвеждат поне два пъти повече антитела от естествените инфекции и това е много обнадеждаващо,“ казва д-р Джуно. „Въпреки че все още не знаем колко антитела всъщност са необходими за защита. Освен това, остава да се види дали тези В-клетки с памет могат да помогнат на имунната система да разпознае и защити срещу новите варианти на вируса SARS-CoV-2, които се появяват днес“, смята ученият.

- реклама -