Ето как се е стигнало до адския взрив в леярната в село Драгор

Районна прокуратура – Пазарджик наблюдава досъдебно производство за трудова злополука, при която са пострадали двама работници, в леярски цех на фирма в с. Драгор, обл. Пазарджик. Разследването е за причиняване на тежка телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение на служебните задължения или на друга правно регламентирана дейност.

На 03.06.2020  г., около 20:26 часа, в дежурната част при РУ на МВР – Пазарджик е бил получен сигнал за настъпил инцидент в леярския цех на фирма, намиращ се в с. Драгор, обл. Пазарджик.

По първоначални данни е била възникнала авария в машина за топене на метал, като двама от служителите на фирмата, занимаващи се с поддръжката се опитали да я отстранят. Дефектирал е клапан с хидравлично масло под налягане. След два неуспешни опита да премахнат неизправността,  клапанът изпуснал хидравлично масло във вана с разтопен метал, който започнал да се разпръсква наоколо.

Двамата служители са получили изгаряния и са в болница с опасност за живота. 

На огледите са присъствали представители на РСПБЗН гр. Пазарджик, на Инспекция по труда, гр. Пазарджик и инженер-специалист по поддръжката на подобен род машини.

- реклама -