Ето как китайските ученици се върнаха в клас – социалната дистанция е гарантирана

Китайските ученици се върнаха в клас …с шапки, които ги принуждават да стоят на метър един от друг, за да са социално дистанцирани.

Докато коронавирусът продължава да върлува в света, градовете в Китай, в които бяха регистрирани първите случаи на Covid-19, предпазливо се връщат към нормалния живот. Училище в Ханчжоу въведе иновативен начин, за да приучи учениците на социално дистанциране.

За това разказва goldthread.com

Учениците в началното училище „Янцжен“ започнаха срока в понеделник с домашна задача, уникална за тези трудни времена: проектиране на шапка, която да гарантира един метър разстояние.

Шапките, с две, наподобяващи крила, са моделирани на база подобни атрибути, които са били задължени да носят правителствените служители по време на династията Сун.

Легендата гласи, че император Тайзу създал дизайна, за да поддържа придворния етикет по време на сутрешните срещи и да попречи на министрите да заговорничат срещу него.

Длъжностните лица трябвало да стоят на разстояние една шапка един от друг, за да не могат да си шепнат един на друг. Или социално дистанциране с висок залог.

Оригиналните шапки от времето на династията Сун били направени от бамбук и метал, но учениците от 21 век използваха всякакви материали, включително балони, картонени тръби и дървени пръчки, за да направят своите версии.

Един метър е препоръчаното от Световната здравна организация разстояние между хората, за да се предотврати разпространението на коронавирус по въздушно-капков път.

Училищата в Китай бавно започват да отварят отново след спирането им през януари. Учениците трябва да носят маски през цялото време, някои училища проверяват температурата на вратата, а класните стаи са пренаредени, за да отговарят на препоръките за социално дистанциране.

Девет провинции позволиха на гимназистите да се върнат в клас в началото на април, а училищата в Пекин и Шанхай започват да се отварят поетапно тази седмица.

 

- реклама -