питие

Ето как да съчетавате храната с правилното питие

Ще се изненадате какви чудеса може да направи правилното питие дори и с най-обикновеното ястие. Коктейлите стават все по-предпочитани, а съчетаването им с храната – все по-трудно.

Разбира се, повечето алкохолни напитки се консумират различно по света, но ние направихме селекция за вас, с която няма да сбъркате.

питие

Преди вечеря

Ако държите да сервирате шампанско за загрявка преди вечерята, заложете на коктейл French 75, който се прави с джин, шампанско, лимонов сок и захар. Коктейлът изобилства от вкусове, затова е подходящ да се сервира с хайвер.

Ако сервирате аперитив, изберете Мартини или Дайкири, защото и двата коктейла са леки и освежават вкусовите рецептори, подготвяйки небцето за основното ястие.

питие

Подходящи за разядки, включващи пушена сьомга, маслини, сушени домати или артишок, са джинът, вермутът и ромът.

Кулинарни експерти съветват, че по-солените предястия е добре да се сервират с обикновено питие. Повечето коктейли балансират сладостта и леката горчивина от алкохола и са по-подходящи за сервиране с по-свежи продукти.

Вечеря

Стридите най-често се сервират с Мартини, но в последно време все по-предпочитано става поднасянето им с пшенично уиски.

питие

Експертите често съчетават дивечовите меса и силно пушената риба с уиски. Например коктейлът The Old Fashioned е класика при сервирането на свинско месо, пилешки гърди, тъй като пикантността на месото се омекотява от сладостта на коктейла.

Мохито и Маргарита без съмнение са най-добрият избор за пикантни латиноамерикански ястия като такос и кесадия.

питие

След вечеря

Най-добрият избор за десерт, съдържащ тъмен шоколад, е коктейл Jet Pilot (ром, пикантен лимонов ликьор, сироп от канела, грейпфрут, лайм и абсент). И ако не сте го сервирали на вечеря, The Old Fashioned също би бил подходяща компания на тъмния шоколад.

Negroni е коктейл, който често се сервира със сирена и особено при тежкия вкус на пармезана или Пекорино. Съдържа джин, вермут и кампари, гарнирани с портокалов резен.

питие

Ябълковият пай е незаменим в комбинация с Moscow Mule (водка, джинджифилова бира с пикантна нотка и лимонов сок, гарнирани с резен лайм).

 

 

 

- реклама -