Ето как да подредите правилно празничната трапеза

Ето как да подредите правилно празничната трапеза – Когато сме готови с всички приготовления остава да помислим как точно да подредим масата. Това е от значение не само за празничното настроение, но и за спазване на традициите.

Покривка

Когато оформяме масата за посрещане на празника, независимо дали е Бъдни вечер, Коледа или Нова година, е особено важно да започнем с покривката. Тя трябва задължително да е безупречно изпрана и изгладена.

Помислете с какви съдове разполагате. Ако са светли, можете да подберете тъмна покривка и обратно. Контрастът е препоръчителен. Избягвайте твърде тъмните цветове и шарените десени, както и черното, тъй като не са особено подходящи за тези светли празници, изпълнени с настроение.

Покривката трябва да е достатъчно голяма, за да покрие цялата маса и да стигне до коленете на седящите около нея. Ако се притеснявате от петна и попадане на храна върху покривката, добавете подобаващи подложки за чинии.

Съдове и прибори за хранене

Ако държите на етикета за подредба на трапезата, може да я направите да изглежда още по-изискана, като подредите посудата и приборите правилно. Започнете от подложните чинии. Върху тях подредете съдовете за основното и купата за супа.

Отдясно се поставят лъжицата и ножа, като ножът е с острието навътре. Вилицата се поставя отляво на чинията. Ако сте предвидили лъжица за десерт, поставете я откъм горната страна на чинията.

Ако ще сервирате множество ястия и искате да спазите етикета за всички необходими прибори, подредбата е следната: вляво от чинията се поставя малка вилица за студено или топло предястие и голяма вилица за основното ястие. Вдясно са – отвън навътре – малък нож за предястието, лъжица за супа и голям нож за основното ястие. Над чинията се поставя малка лъжичка или виличка за десерт, като дръжката на виличката е насочена наляво, а на лъжичката – надясно.

Чашите за вино се поставят откъм дясната страна на чинията, а тези за вода обикновено от лявата.

- реклама -