сн. Фейсбук

Ето го стрелецът от Казан, който превърна училище в кървава баня

19-годишният Илназ Гявалиев е задържаният за масовия разстрел в училище в руския град Казан.

От публикувани кадри от охранителни камери се вижда как той върви демонстративно въоръжен по тротоара към училището, в което е учил до преди 4 години.

Открил е безразборна стрелба, най-много са жертвите ат 8 А клас. Учениците не са имали време да се скрият. В кървавата баня са загинали 8 души, седем от тях са деца и един е учител.

Десетки деца са откарани в болници, някои от тях са с опасност за живота.

При стрелбата деца са скачали през прозорците, за да се спасят. В двора са била разпънати надуваеми дюшеци, върху които децата да се евакуират.

На някои места до прозорците са били разпънати стълби, по които учениците са напускали класните стаи.

Евакуацията е продължила около 20 минути.

Утре е неучебен за всички училища в Казан.

Илназ Гявалиев е стрелял със законно притежавано оръжие, което е купил на 28 април. Научил се да прави бомби от интернет

След като е завършил училището е постъпил във ВУЗ като IT специалист.

Според вестник „Бизнес-онлайн“ той е роден на 11 септември 2001 г. (деня на атентатите в САЩ). Учи в училището, където извършва стрелбата. Завършва го преди четири години, след което постъпва в колеж „ТИСБИ“. Първоначално обучението му върви добре, но през последната година, според учителите, той е „забил“: от септември не посещава часовете и не се явява на изпити. На 26 април е изгонен.

Според учениците Илназ не е общувал с никого, бил е тих, спокоен и неконфликтен.

Два дни след изключването му от училище – на 28 април – Илназ получава лиценз за оръжие според депутата от Държавната дума Александър Хинщайн. След това Галявиев закупува гладкоцевна пушка на Hatsan escort PS (същото оръжие беше използвано от „стрелеца от Керч“ Владислав Росляков). Това е една от най-евтините автоматични пушки на пазара – струва 30 хиляди рубли (650 лв).

Галявиев също стартира собствен канал в социална мрежа, наречен „Бог“, няколко дни преди стрелбата. През това време той публикува няколко публикации там. Последната се появява в 8:57 днес. В нея Галявиев пише, че „днес ще убие голямо количество биобоклук и ще се застреля“.

След ареста Галявиев каза, че е минирал апартамента, в който живее. Майката на Гуляев би трябвало да се намира в него. Жилищната сграда, в която се намира домът му е отцепена и живущите в нея са незабавно евакуирани.

Не са ясни конкретните мотиви за нападението, но се предполага, че е заради омраза.

 

 

- реклама -