ЦРУ

Ето го новия шеф на ЦРУ

Сенатът на САЩ одобри номинирания от президента на САЩ Майк Помпео за директор на ЦРУ. Решението е взето с гласовете на 66 сенатори срещу 32-ма гласували против. Така Помпео ще застане начело на най-голямата разузнавателна агенция в страната.

Редица политици изразиха загриженост, че той може да одобри използването на „засилени техники за разпит“, смятани за изтезание, предаде ABC News. „Майк Помпео подкрепя екстремни политики, които биха подкопали свободите на народа ни, без да увеличи сигурността“, заяви сенаторът-демократ от щата Орегон Рон Уейдън. „Не виждам у него истинско желание за прозрачност“, добави той.

Изненадващо остро се изказа Помпео спрямо Русия по време на изслушването си в Сената. Той обвини Москва, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на „Ислямска държава“.

Кой е новия шеф на ЦРУ?

US Representative Mike Pompeo Sworn-in as CIA Director

52-годишният Майк Помпео е възпитаник на Харвард и член на консервативното движение „Чаено парти“. Бивш конгресмен от щата Канзас, юрист по образование. Преди да влезе в политиката е имал частна охранителна компания.

Помпео застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването – традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на политическата арена. To бе остро критикувано от Тръмп заради изводите на разузнаването, според които Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилъри Клинтън.

- реклама -