сн. Кадър Нова ТВ

Етичната комисия в СУ проверява плагиатствал ли е Петър Илиев

И трите сигнала за плагиатство срещу преподавателя в Алма матер и предложен за вицепремиер и министър на вътрешните работи от ИТН Петър Илиев са допустими и ще бъдат разгледани от Етичната комисия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това потвърдиха от най-старото висше училище пред „Труд“, но уточниха, че комисията не заседава публично и не се знае кога тя ще започне работа по сигналите.

Казусът включва книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г. В нея има дословно копирани пасажи без цитиране от доктората „Парламентарен контрол“ на преподавателя в СУ доц. Наталия Киселова, защитен през 2008 г., твърдят юристи от фейсбук групата „Правна лудост“. Историята е от 2015 г., но едва сега бяха подадени сигнали към ректора на Алма матер.

Междувременно от ИТН застанаха плътно зад Илиев и казаха, че всеки, който заяви публично, че има плагиатство, ще се срещне с Петър Илиев в съда. Последният пък се позова на давността, която в случая била изтекла и обяви, че стои зад всяка дума в книгата си, която се оказа изтеглена от пазара.

Проверката за допустимост на сигналите е извършена от заместника на ректора на СУ проф. Николай Витанов.

Сега на ход е Етичната комисия, която работи по свои нови, вътрешни правила и трябва да излезе със становище. След това се очаква от ректора проф. Анастас Герджиков да вземе крайното решение по въпроса плагиат ли е Илиев.

Източник: Труд

- реклама -