Естония

Eстония поема председателството на ЕС

Днес Естония поема от Малта председателството на Съвета на ЕС. Заедно с България и Австрия тя ще определя приоритетите за страните членки на европейско ниво през следващите 6 месеца.

Пионер в дигиталната сфера, прибалтийската страна обещава още отсега да даде своя изключителен принос в развиването на киберсигурността и дигитализацията на Стария континент, където се крият и най-силните й черти.

Програмата на естонското председателство в Съвета на ЕС ще заложи на мотото „Баланс чрез обединение” и ще се основава на четири основни опорни точки – Открита Европа към новаторските икономически решения, безопасност и защита на Стария континент, цифровизация и свободно движение на данни, както и устойчивост.

Естония

„Цифрова Европа и свободното движение на данни ще бъде една от главните теми на естонското председателство“, заяви вчера премиерът Юри Ратас.

Естония отдавна е лидер в цифровизацията и през 2005 г. стана първата страна в света, позволила на гражданите си да гласуват онлайн. Административни въпроси като регистрирането на автомобили също се уреждат онлайн.

„Цифровизацията е ДНК на вашата страна и трябва да стане част от европейската ДНК“, каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на Ратас. „Разчитаме на вашето лидерство, на вашите умения в електронната сфера, за да постигнем напредък“.

Ратас отбеляза, че като цяло целта на естонското председателство е да направи Европа „по-обединена и по-силна“, насърчавайки иновациите, устойчивото развитие и сигурността.

Най-големите предизвикателства за естонското председателство ще са усилията за реформиране на системата за предоставяне на убежище, подсигуряването на външните граници на ЕС и първата част от преговорите за излизането на Великобритания от блока, посочва БТА.

- реклама -