ЕСПЧ: Работодателите нямат право да преглеждат кореспонденцията на служителите си

Съдът в Страсбург: Работодателите нямат право да преглеждат кореспонденцията на служителите си

Европейският съд по правата на човека в Страсбург се произнесе, че работодателите нямат право да следят кореспонденцията на служителите си във ведомствената мрежа. Съдебният акт е ключов по отношение на правото на лично пространство на работното място и е по жалба на румънски програмист.

В първоначално произнасяне през януари м.г. ЕСПЧ отхвърли жалбата на румънски програмист, който твърди, че има нарушени права.

38-годишният Богдан Михай Барбулеску е уволнен през 2006 след като използвал системата за съобщения Yaho, за да си пише с годеницата си и брат си, освен това изпращал съобщения на клиенти, свързани с бизнеса на фирмата.
Барбулеску твърди, че работодателят му е нарушил правото му на лично пространство като е следил съобщенията му, които съдържали информация за здравето му и сексуалния му живот.

В съответствие с решенията на румънски съдилища, ЕСПЧ първоначално постанови, че не е „лишено от основание работодателят да иска да се увери, че служителите му изпълняват задълженията си през работно време”.

Разширен състав на ЕСПЧ от 17 съдии допусна да разгледа отново случая по искане на жалбоподателя и днес обяви решението си след като на 30 ноември ЕСПЧ изслуша аргументите на двете страни. На изслушването бяха представени становищата на експерти от Европейската конфедерация на профсъюзите.

Конфедерацията критикува първото решение на ЕСПЧ като прекалено строго. Синдикалистите препоръчаха първо да бъде правена устна забележка като дисциплинарна мярка, а уволнението да се използва при повторни нарушения или сериозни провинения. /АФП

- реклама -