Ескалира напрежението между Израел и Ивицата Газа (Снимки)

Ескалира напрежението между Израел и Ивицата Газа. Израелската армия обяви в събота, че е готова за „седмица на операции“ срещу „Ислямски джихад“ в Газа. През изминалата нощ от ивицата бяха изстреляни към Израел множество ракети като отмъщение за ликвидирането на високопоставен лидер на радикалната палестинска групировка, предаде ДПА.

ивицата Газа

В събота сутрин сирени за въздушна заплаха огласяха няколко южни палестински града. Според военен говорител от петък досега от Газа са били изстреляни 190 ракети. Някои от тях са паднали на безлюдни места в Израел или се били прехванати от израелската система за ПВО „Железен купол“. Около 35 не са достигнали израелска територия и са паднали в ивицата Газа.

ивицата Газа

Предупредителни сирени звучаха вчера над някои квартали на Тел Авив. Израел бе предприел няколко насочени атаки срещу Газа, довели до убийството на Тайсир ал Джабари, високопоставен лидер на „Ислямски джихад“. Ударите по „обекти на терористи“ продължават и в събота, обяви Израел. Досега са унищожени две фабрики за оръжие и шест ракетни установки.

ивицата Газа

Според здравното министерство на „Хамас“ – друга палестинска групировка, която управлява Газа – от вчера досега там са били убити 11 човека, вкл. 5-годишно дете, както и други бойци от „Ислямски джихад“. Броят на ранените възлиза на повече от 80.

ивицата Газа

„Ислямски джихад“ е определен за терористична организация от ЕС и САЩ. Според Израел Джабари е отговорен за голям брой нападения срещу Израел от територията на Газа.

ивицата Газа

Израелската операция по прочистване на Западния бряг от членове на „Ислямски джихад“ продължава и в събота. Там са задържани 20 човека, от които 19 са от групировката, съобщиха от израелската армия.

ивицата Газа

БТА

- реклама -
error: Съдържанието е защитено