ЕС затяга мерките за пътуване в Европа

Европейската комисия предложи на лидерите на ЕС да идентифицират „тъмночервени“ зони на континента, където коронавирусът се разпространява по-бързо. Всички, освен съществените пътувания от тези зони ще бъдат ограничени. Това стана ясно след срещата на върха, посветена на нарастващото предизвикателство от по-инфекциозни варианти на COVID-19 предаде Агенция Ройтерс.

Лидерите на ЕС се съгласиха по време на видеоконференцията, че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. Те обаче оставиха за по-късно дебатът дали сертфикатите могат да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция след срещата, че здравната ситуация в Европа е „много сериозна“ заради новите варианти на вируса и нарастване на инфекциите.

Тя подчерта, че държавите не трябва да затварят границите си, за да гарантират функционирането на единния пазар, включително потока на стоки и пътуванията за трансгранични работници.

Тя обаче заяви, че Комисията ще добави нова категория „тъмно червено“ към своите индикатори за риск на онези региони, където вирусът циркулира с много висока скорост. Днес почти цяла Европа е „червена”.

„От хората, пътуващи от тъмночервени зони, може да се наложи да се изисква да си направят тест преди заминаването, както и да преминат карантина след пристигането“, каза тя и добави, че всички несъществени пътувания от тези зони трябва да бъдат ограничени.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че европейските страни трябва да приемат сериозно новата мутация, разпространена във Великобритания, за да избегнат трета вълна на пандемията.

„Не можем да изключим затварянето на граници, но искаме да ги предотвратим чрез сътрудничество в рамките на Европейския съюз“, каза тя на пресконференция в Берлин.

Отделно изпълнителната власт на ЕС иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари – така че сертификат, издаден от Естония да би бил валиден например в Португалия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с „голямо внимание“, особено защото все още не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който председателства срещите на върха на ЕС, каза, че това ще бъде дебатирано по-късно.

- реклама -