Емер Кук, ваксина, АстраЗенека, коронавирус

ЕС: Връзката между образуването на съсиреци и ваксината на „АстраЗенека“ не може да бъде напълно отхвърлена

Засега не можем ясно да изключим връзката между образуването на съсиреци и ваксината на „АстраЗенека“ срещу ковид.

Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване.

Тя отбеляза, че проверката на въздействията от ваксината продължава, както и че е естествено да има подобни случаи, когато се ваксинират милиони хора, предаде БТА.

По нейните думи не може все още да се направят ясни заключения дали тромбозите, свързани с инсулти, инфаркти и белодробни емболии от тази ваксина настъпват по-често при жени под 55-годишна възраст и пушачи, защото данните засега не са достатъчно.

Кук добави, че ЕМА оценява три обещаващи лекарства срещу новото заболяване.

Тя съобщи, че предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината „Спутник“. По нейните думи това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия. Кук допълни, че ЕАЛ продължава оценката на руската ваксина, както и на препаратите на „Новавакс“ и „КюрВак“.

Тя съобщи, че доставките в ЕС на ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“), която вече бе одобрена от ЕАЛ, започват от края на април. Кук отбеляза, че тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност.

Ръководителят на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина съобщи пред комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, че до края на юни ЕС очаква да получи дозите ваксини, необходими за имунизирането до края на септември на 70 на сто от пълнолетните европейци.

Износът на ваксини от ЕС ще остане ограничен, засега не се знае докога, добави тя. Галина отбеляза, че ОЛАФ и Европол работят срещу черния пазар на лекарства, където се разпространяват препарати, за които се твърди, че са ваксини.

Случаят с „АстраЗенека“ създаде репутационен проблем за ЕС и държавите от Общността, коментира тя. По нейните думи този производител ще достави до края на първото тримесечие едва една четвърт от заявените от ЕС количества, защото използва само един завод за изпълнението на европейския договор.

По нейните думи „Пфайзер“ и „Модерна“ изпълняват договорите и е имало само леки смущения в доставките за ЕС. Тя поясни, че тези производители доставят ваксини всяка седмица. Галина изрази неразбиране защо хората недоволстват, след като все пак в ЕС има ваксини.

- реклама -