ЕС: Възобновяването на преговорите за Брекзит е невъзможно

Възобновяването на преговорите по договора за излизане на Великобритания от Европейския съюз е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи колкото е възможно по-тесни отношения с Великобритания след Брекзит. Това се казва в заключителната декларация от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„ЕС остава верен на споразумението и възнамерява да го ратифицира. Възобновяването на преговорите не се обсъжда“, се казва в документа, в който също така се подчертава желанието на ЕС „да установи с Великобритания след Брекзит толкова тесни отношения, колкото е възможно“.

„ЕС е готов за пристъпи към обсъждането на бъдещите отношения с Великобритания веднага след подписването на договора за излизане“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Лидерите на ЕС също така са подчертали, че предохранителният механизъм, който трябва да запази Северна Ирландия в Митническия съюз на ЕС след излизането на Великобритания, за да осигури прозрачността на границата между Ирландия и Северна Ирландия /бекстоп/ , „ще остане в договора като необходима гаранция“. „Ако този механизъм бъде задействан, неговото действие трябва да бъде ограничено времево, и той трябва да работи само до този момент, когато окончателното споразумение, регулиращо граничния режим, бъде постигнато“, се казва в документа.

Европейският съвет за пореден път призова да се активизира подготовката за Брекзит на всички нива, вземайки под внимание всички възможни сценарии. Така лидерите на ЕС косвено дадоха да се разбере, че ще продължат подготовката за излизането на Великобритания от ЕС без споразумение.

„Британците трябва да решат какво желаят, вместо да ни казват, какво ние трябва да направим“. Така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира изказването на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС.

Юнкер: Лондон да каже какво очаква от ЕС за Брекзит

Великобритания трябва в близките седмици да съобщи, какво иска от Европейския съюз по договора за излизане на Обединеното кралство от състава на съюза. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференцията след края на първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Великобритания трябва да каже, какво желае от нас, а не да пита, какво ние желаем. Ние желаем те да ни кажат в близките седмици, какво очакват от нас. Искаме пояснения“, заяви той и добави, че Мей трябва „конструктивно да формулира очакванията си от ЕС“.

Според Юнкер британският премиер се бори за одобряването на споразумението за излизането на страната от съюза, но ЕС не вижда резултатите. „Премиерът Мей усърдно и храбро се бори, но ние не виждаме за момента резултати“, каза той.

Юнкер за пореден път подчерта, че споразумението за Брекзит не може да бъде променено. „Можем да добавим разяснения, но нови преговори по договора няма да има“, отсече той.

На 25 ноември ЕС и Великобритания утвърдиха сделката за условията за Брекзит, но Мей изпитва сериозен политически натиск в родината си. Британските политици искат от нея тя отново да съгласува условията за членство на Северна Ирландия в Митническия съюз и общия пазар на ЕС след Брекзит. Междувременно Брюксел винаги е подчертавал, че не възнамерява да започва преговори по вече съгласуваната сделка.

Меркел: ЕС ще се подготви за Брекзит без сделка

Европейският съюз иска да запази договореното с Лондон споразумение за Брекзит, но е принуден да се готви за по-малко благоприятен сценарий. Това заяви в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел след края на първия ден от срещата на ЕС на върха.

„Желаем на европейско и на национално ниво… да се подготвим, включително за сценарий на Брекзит без сделка, но нашето желание обаче е да запазим споразумението“, подчерта канцлерката. Меркел за пореден път заяви, че постигнатото с Лондон споразумение не може да се обсъжда още веднъж.

Според нея така нареченият „бекстоп“ в Северна Ирландия е необходим като гаранция.

Меркел отбеляза, че ЕС желае „бързо да преодолее преходната фаза бекстоп“, за да могат всички страни след това „да се развиват в тази посока, която пожелаят“.

Една от главните цели на британския премиер Тереза Мей на срещата на върха на ЕС бе да получи гаранции от европейските лидери, че запазването на специалния митнически режим, който ще осигури прозрачност на границата между Ирландия и Обединеното кралство, ще бъде ограничен във времето. Този режим известен като „бекстоп“ фактически запазва Северна Ирландия след Брекзит в Митническия съюз и единния пазар на ЕС. Проблемът е в това, че този режим ограничава британския суверенитет в Северна Ирландия, заради което британските парламентаристи могат да провалят цялото споразумение между ЕС и Великобритания.

Европейската комисия ще публикува на 19 декември цялата информация за излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор.

- реклама -