Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

ЕС: Въпросът за границите на Западните Балкани е затворен завинаги

Официални представители на Европейския съюз заявиха, че въпросът за границите на Западните Балкани е „затворен“.

„Позицията на ЕС по този въпрос е добре известна. Ние сме абсолютно против каквато и да е промяна на границите. Това е нещо, което можем да затворим веднъж завинаги“, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Изявлението му беше във връзка с така наречения „нон-пейпър на Янша“, за който подробно информираха регионалните медии преди седмици. Според публикациите, премиерът на Словения Янез Янша е изпратил предложение до Брюксел, в което се твърди, че разпадът на бивша Югославия не е приключен процес.

Говорителят на ЕК повтори, че в европейските институции „никой никога не е виждал този нон-пейпър“, нито пък на европейско ниво съществуват такива идеи, съобщи сайтът zoom.mk.

„По отношение на всички възможни документи, които са пристигнали или ще пристигнат, нашата позиция по този въпрос (промяна на границите) е съвсем ясна“, заяви Ерик Мамер.

- реклама -