Спутник Комисия по здравеопазване, Спутник V, ваксина, достъп
сн. БГНЕС

ЕС в момента не води преговори за купуване на „Спутник V“

На този етап не се водят разговори между преговорния екип на ЕС и Русия за закупуване на ваксините „Спутник“ – това каза говорителят на Европейската комисия Стефан де Керсмакер в отговор на появили се днес публикации в тази насока.

По-рано агенция „Ройтерс“ съобщи, че страните членки обмисляли възможността за преговори с производителя на „Спутник V“. В същото време ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев е заявил, че Русия „вече има споразумения с компании от Италия, Испания, Франция и Германия за производство на „Спутник V“.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата започна оценка за достъп на руската ваксина до европейския пазар.
По повод заявеното от изпълнителния заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс пред германския вестник „Тагесшпигел“  за допуснати грешки при стратегията за ваксиниране срещу Covid-19, завеждащият службата на говорителите на ЕК Ерик Мамер поясни, че става дума за спазване на срока за тяхното производство и доставки от страна на фармацевтичните дружества, с които са сключени договорите.

Руският фонд за преки инвестиции е постигнал споразумения с компании от ключови страни членки на Европейския съюз за производство на ваксината „Спутник V“, каза днес ръководителят на фонда Кирил Дмитриев, цитиран от Франс прес

В изявлението на Дмитриев се посочват конкретно Италия, Испания, Франция и Германия. Това, според него, ще осигури доставките на „Спутник V“ за европейския пазар, когато бъде получено одобрение от регулатора – Европейската агенция по лекарствата.

Дмитриев посочва още, че в Русия вече 3,5 милиона души са получили по две дози от „Спутник V“ и че в нито една страна от Евросъюза няма толкова много получили пълна имунизация хора.

В Москва президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин от самото начало се обявява срещу политизирането на ваксинационната кампания срещу коронавируса и че за него е важно възможно най-бързо да бъдат ваксинирани съответната част от човечеството, за да бъде спряна пандемията:

„Президентът Путин винаги е бил против тази тема да се превръща в инструмент в ръцете на недобросъвестни политици и провокатори. Виждаме, че за съжаление има такова опити, включително от европейски страни“, каза Песков.

източник: БНР

- реклама -