граница

ЕС утроява бюджета за граници и ограничаване на мигранти

Европейският съюз предложи във вторник почти три пъти повече средства за обезпечаване на границите и ограничаване на мигрантите, като отдели 35 милиарда евро в бюджета след 2020 г.

Европейската комисия обоснова предложението си с „уроците“, научени от 2015 г., когато повече от един милион търсещи убежище са влезли в блока, което предизвика хаос и политическо разделение.

Призивът идва, след като Италия и Малта отклониха спасителен кораб с африкански мигранти.

Допълнителните средства ще бъдат използвани за засилване на границите, спиране и депортиране на икономически мигранти, но също така и за приемане и интегриране на истински бежанци, коментира комисията.

„По-големите предизвикателства се нуждаят от по-големи ресурси – затова предлагаме почти да се утрои бюджета в тази област“, каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Брюксел призова за отпускане на 34,9 милиарда евро за миграцията и управлението на границите в бюджета за периода 2021-2027 г. В настоящия бюджет за периода 2014-2020 г. са 13 милиарда евро.

Комисията миналия месец предложи бюджет от 1,3 трилиона евро след 2020 г. с големи съкращения за селското стопанство и развитието в по-бедните региони, за да компенсира загубата на приноса на Великобритания след Брекзит. ЕК иска новият бюджет да бъде одобрен от страните-членки и законодателите преди следващите избори за Европейски парламент през май 2019 г., два месеца след като Британия напусне общността.

Предложението за управление на границите призовава за укрепване на европейската граница и бреговата охрана до персонал от 10 000 души, от сегашната сили, които са около 1500 души.

В допълнение към ограничаването на миграцията, тези органи ще засилят митническия контрол чрез проверка за фалшиви или опасни стоки.

Притокът на мигранти към ЕС рязко се намали от 2016 г. насам чрез противоречивата спогодба помощ срещу сътрудничество с Турция и Либия – страните, откъдето основно мигранти и бежанци се отправят към Стария континент.

Около 1,26 милиона души от разбита от войната Сирия и други държави подадоха молба за убежище в страните от ЕС през 2015 г., което е връхната точка на най-тежката миграционна криза в Европа след Втората световна война.

- реклама -