ЕК готовност санкции Русия отражение

ЕС удължи с година санкциите към Русия, заради анексирането на Крим

ЕС удължи с една година редица санкции, наложени след анексията на Крим от Русия  през март 2014 г..

Санкциите, удължени днес до 23 юни 2018 г. засягат Крим и Севастопол – двата нови субекта на Руската федерация след анексията на полуострова. Те включват забрана в ЕС да се внасят всякакви стоки от Крим и европейци да инвестират на полуострова – например да купуват там недвижими имоти или да предоставят туристически услуги.

Забранява се в кримски пристанища да акостират европейски кораби, освен в извънредни ситуации, уточнява ТАСС.
Забранено е да се изнасят в Крим европейски стоки и технологии от транспорта, комуникациите, енергопроизводството, петролодобива и петролопреработвателната промишленост, добива на природни ресурси, да се предоставят технически услуги на компании от тези браншове.

Очаква се ЕС да удължи в близките седмици и тежките си икономически санкции срещу Русия, засягащи по-специално банки, петролни фирми и отбранителни предприятия.

Те бяха наложени през лятото на 2014 г. заради предполагаемата подкрепа на Москва за офанзивата на сепаратистките бунтовници в Източна Украйна.

Държавните и правителствените глави от Европа вероятно ще обсъдят темата в четвъртък и петък на среща в Брюксел.

Санкционната политика на ЕС спрямо Русия включва три независими писти – визови ограничения за руски граждани, икономически санкции срещу държавни компании от петролния, отбранителния и финансовия сектор, както и ограничителни мерки срещу Крим, пояснява ТАСС.

- реклама -