ЕК, Спутник V, ваксина

ЕС смята да започне преговори за покупката на ваксината „Спутник V“

Европейският съюз смята да започне преговори за покупката на руската ваксина „Спутник V“.

Представител на съюза е заявил, че за да започнат преговори е необходимо искане от четири европейски държави, предава „Ройтерс“.

„Спутник V“ е ваксина, която заслужава общ интерес. Радваме се да си сътрудничим с производствената компания, ще видим дали можем да използваме препарата в Европа. Трябва обаче да проверим производствените стандарти. Мисля, че няма да сме готови (да дадем отговор) до края на април“.  Това съобщи в понеделник ръководителят на отдела за здравни заплахи и ваксинационна стратегия на ЕМА Марко Кавалери в ефира на радиостанцията Il Sole 24 Ore, предава TACC.

На уточняващия въпрос на водещия дали е възможно одобрение на ваксината през май, представителят на европейския регулатор отговори: „Мисля, че да“.

Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат. Към днешна дата той е регистриран в 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

Според правилата на Съюза поне 4 държави трябва да изявят желание за сделката, за да започнат преговорите.

В началото на месеца Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна процедурата по оценка на „Спутник V“.  Регулаторът на ЕС заяви, че по време на одита специалистите ще оценят съответствието на препарата със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството.

- реклама -