розоберът
Снимка: БГНЕС

ЕС ще защитава от Австралия българското розово масло и няколко вида ракии

Фета, горгонзола, шотландско говеждо месо – това са само част от стотици наименования на продукти, за които Австралия се готви за битка с Европейския съюз. Това се случва на фона на продължаващите преговори за „амбициозно“ споразумение за свободна търговия.

Европейският съюз иска да забрани на австралийските фирми да използват наименованието “българско розово масло” върху етикетите на свои продукти.

Брюксел е изпратил документ на австралийското правителство, в който има списък с 408 защитени имена на храни и напитки, които иска да защити в съответствие с търговското споразумение между държавата и съюза. Преговори по него започнаха миналата година.

ЕС настоява наименованията да бъдат защитени като традиционни за съответните пазари с гарантирано качество. Освен нашето розово масло в списъка влизат още основно сирена като фета, горгонзола, нормандски камембер, холандски едам, холандска гауда и алкохолни напитки.

От България ще бъде защитена и ракията от различните краища на страната ни – например “Бургаска мускатова”, “Карловска гроздова”, “Ловешка сливова”, “Троянска сливова”.

За да не се нарушава авторското право, върху австралийските етикети няма да може да се изписва цялото наименование на продукта, а единствено част от него.

При българското розово масло например ще може да се напише само “розово масло”. “Използването на част от наименованието е разрешено, стига то да не заблуждава потребителите относно истинския произход или качество на продукта”, поясняват от ЕС.

Географските указания за винената индустрия вече бяха договорени, което означава, че усилията на Италия и ЕС използването на името просеко да бъде ограничено като при шампанското няма да са част от преговорите по споразумението.

- реклама -