Беларус, избори, протести, Лукашенко,

ЕС ще въведе нови санкции срещу Беларус

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС взеха политическо решение за въвеждане на нови санкции срещу Беларус. Те ще бъдат приложени спрямо официални лица, отговорни за проявата на насилие и нарушаване на човешките права. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на информация, получена от член на делегацията на една от европейските страни, участвали в днешния съвет.

Според него, е постигнат консенсус и е постигнато политическо решение за въвеждането на санкции.

Външните министри са възложили на съответните служби да съставят необходимия „черен списък” от лица, срещу които ще бъдат въведени новите санкции. В момента няма яснота дали президентът Александър Лукашенко е включен в него.

Днес министрите на външните работи на ЕС провеждат извънредна видеоконференция във връзка със ситуацията в Беларус, където след президентските избори на 9 август продължават масовите протести. По време на заседанието са обсъдени варианти за възможни действия от страна на ЕС, включително въвеждането на санкции срещу Беларус и възможно активиране на подкрепа за опозицията.

Възможно е въпросът за санкциите да влезе в дневния ред на предстоящата редовна среща на външните министри на ЕС на 27-28 август в Берлин.

- реклама -