ваксини имунизация изследване Тренд родители кампания

ЕС ще увеличи инвестициите в производство на ваксини срещу коронавирус

Европейският съюз възнамерява активно да увеличи производството на ваксини срещу коронавируса на своя територия, разширявайки инвестициите в нови индустриални съоръжения и препрофилирайки съществуващи компании.

Това заяви на пресконференция в Брюксел вицепредседателят на Европейската комисия Марош Шефчович, предава TACC, цитирана от „Фокус“.

„Трябва да разширим предлагането на ваксини, по-специално като работим с производствени компании за разширяване на производствените им възможности в ЕС. Този процес включва големи инвестиции в нови фабрики и преобразуване на съществуващи компании за производство на ваксини“, отбеляза политикът.

Шефчович също подчерта, че страните от ЕС работят по създаването на електронни бази данни за нивото на имунитет срещу COVID-19 и по разработването на сертификати за ваксинация, признати във всички страни от ЕС.

Към днешна дата Европейската комисия е подписала договори с шест компании за предварителна поръчка на общо 2,3 милиарда дози различни ваксини.

От тях ваксините на американските компании Pfizer и Moderna вече са създадени и сертифицирани в ЕС. Те трябва да снабдят страните от ЕС до края на 2022 г. с около 720 милиона дози ваксини.

Ваксинацията в различни страни от ЕС започна през декември 2020 г. – януари 2021 г., но засега договорените количества ваксина се доставят със сериозни закъснения.

- реклама -