Афганистан, САЩ, помощ, хуманитарна помощ

ЕС ще сътрудничи на движение „Талибан“, без да го признава

Европейският съюз ще си сътрудничи със сформираното от радикалното движение „Талибан” правителство на Афганистан, но няма да го признава политически. Така ще може да осигури подкрепа за местното население. Това заяви върховният представител по външна политика на ЕС Жозеп Борел.

„За да подкрепим населението на Афганистан, трябва да си сътрудничим с новото правителство, което не означава политическото му признаване. Това е просто оперативен диалог”, обясни дипломатът пред репортери по време на неформалната среща на външните министри в Любляна.

Брюксел определя пет критерия за развитие на диалога с движение „Талибан”, които включват борба с тероризма и спазване на човешките права в Афганистан.

„Обсъдихме критериите за определяне интензивността на диалога с властите в Афганистан след идването на власт на движение „Талибан”. Дълбочината на диалога ще завиди от поведението на режима”, каза той.

Борел изброи следните критерии: борба на новата власт с тероризма, спазване на човешките права, особено тези на жените, създаване на преходно правителство, осигуряване на хуманитарен достъп, гарантиране на възможността за напускане на страната на всички, които искат.

Европейският съюз има готовност да върне мисията си в Кабул при необходимост.

На 31 август службата по външни отношения на ЕС обяви пълната евакуация от Афганистан на всички 520 дипломати и служители на мисията на съюза в Кабул, включително местния персонал и членовете на семействата им.

По думите на Борел, ЕС ще създаде политическа платформа с цел сътрудничество със съседите на Афганистан за решаване на въпросите на миграцията и борбата с тероризма и организираната престъпност, включително контрабандата на наркотици и на хора.

- реклама -