климата

EС ратифицира предсрочно Парижкото споразумение за климата

Европейският съюз обяви, че следващата седмица ще ратифицира Парижкото споразумение за климата и така документът ще влезе в сила.

Въпреки, че то все още не е ратифицирано от всички държави-членки, европейските министри на околната среда са се разбрали на извънредна среща, че не бива да се чака повече.

„Всички министри дадоха зелена светлина за бърза ратификация на Парижкото споразумение“, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според запознати факта, че САЩ и Китай – двата най-големи замърсителя в света, изпревариха ЕС с ратификацията на историческия договор е накарала общността да се забърза.

Контролират покачването на темературите

Държавният секретар Джон Кери подписа споразумението за климата с внучката си
Държавният секретар Джон Кери подписа споразумението за климата с внучката си

Със споразумението за климата на ООН, подписано миналия декември в Париж, държавите се задължават да забавят покачването на температурите на планетата под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха.

Споразумението влиза в сила когато 55 държави, отговорни за най-малко 55 процента от световните емисии на парникови газове, го ратифицират.

Досега това са направил 61 страни, отговорни за 48 на сто от световните емисии. , Ратификацията от страна на ЕС ще бъде последното условие за задействането на договора.

- реклама -