емигранти Меркел

ЕС ще преговаря с африканските страни да приютят мигранти срещу 6 млрд.евро

Европейският съюз ще започне преговори с африканските страни по въпроса дали са подготвени да създадат на своя територия т.нар. регионални платформи за докарване на мигранти, съобщи еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от ДПА.

Именно такава идея лансира на срещата на върха българския премиер Бойко Борисов

Пред вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ Йотингер казва, че едно европейско споразумение за създаването на такива центрове ще изисква партньорско споразумение със страните от Северна Африка, които са разположени или директно на Средиземно море, или в района Сахел.

За тези центрове могат да бъдат заделени 6 милиарда евро европейски средства

Изданието информира, че Либия, Мали, Нигер и Нигерия са възприемани от Комисията като най-подходящи кандидати, макар че Йотингер не посочва конкретна страна.

Гюнтер Йотингер кохезионна политика, региони сближаване Дончев

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС, каза вчера, че е важно отделните страни от ЕС да използват връзките си с африканските страни, за да намерят решение на европейски въпрос с убежищата. Той по-конкретно спомена Италия и Либия, както и Испания и Мароко.

Никоя северноафриканска страна не е дала сигнал, че би желала да приеме на територията си необходимата инфраструктура. Няколко страни, включително Египет, Либия и Мароко, отхвърлиха идеята.

източник: БТА

- реклама -