разследване
сн. БГНЕС

ЕС ще подкрепи независимо разследване на произхода на пандемията от COVID-19

ЕС ще подкрепи предложение за извършване на независимо научно разследване за произхода на пандемията от Ковид-19.

Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешната видеоконференция на европейските министри на отбраната.

Той изрази съмнение в твърденията, че източникът е рибен пазар в Китай и уточни, че никой не може да каже засега със сигурност откъде е тръгнала заразата.

Борел добави, че запазва доверие в ръководителя на мисията на ЕС в Китай, който се съгласи Пекин да цензурира статия в китайския печат, подписана от европейски посланици и свързана с произхода на пандемията.

„Засега не сме обсъждали подробно опасностите от биологична война. Това не е на дневен ред и слава Богу“, заяви върховният представител на пресконференция.

сн. БГНЕС

По неговите думи всички развиващи се страни ще бъдат ударени от новата криза с цялата й тежест. Той уточни, че опасността се отнася за държави от Близкия изток, Латинска Америка и Африка, където може да се очакват тревожни последици и политически сътресения.

Борел съобщи, че на днешната видеоконференция на министрите на отбраната от ЕС е била обсъдена нуждата за осигуряване на повече възможности военните да помагат на цивилните сили в условията на епидемия. Той добави, че е бил обсъден въпросът с дезинформацията и хибридните действия, свързани с Ковид-19. По неговите думи новото заболяване и дезинформацията за него създават допълнителна заплаха за сигурността.

източник: БТА

- реклама -