ЕС, Франция, САЩ, мита,

ЕС ще отговори „като един“ на евентуални американски санкции срещу Франция

Европейският съюз ще отговори на заплахите за мита от страна на САЩ срещу Франция „като един“ и призова Вашингтон да започне диалог, заяви говорител на ЕС днес.

„Както по всички други въпроси, свързани с търговията, ЕС ще действа и ще реагира като едно цяло и ще остане единен“, заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио, след като САЩ заплашиха в понеделник с въвеждане на мита за френски стоки.

Заплахата беше в отговор на френски данък за цифрови услуги, за който Вашингтон казва, че е дискриминационен, твърдейки, че набелязва само американски гиганти като Google и Facebook.

Европейската комисия, която се занимава с търговските въпроси за 28-те държави-членки на ЕС, „се координира тясно с френските власти за следващи стъпки“, заяви Росарио.

Той също така насърчи диалога, отбелязвайки, че Вашингтон е оставил отворени няколко варианта, включително пренасяне на двубоя в Световната търговска организация в Женева.

„Оставаме на мнение, че СТО е мястото за решаване на всеки търговски спор (затова) ЕС ще търси незабавна дискусия със САЩ за това как да се реши този въпрос“, каза Росарио пред репортери.

ЕС настоя, че остава ангажиран да намери глобално споразумение за данъчното облагане на цифровата икономика, въпрос, който стои в основата на спора на САЩ с Франция.

„Работим усилено с нашите партньори, за да постигнем това и сме окуражени от постигнатия напредък“, каза той.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи първоначални предложения за „единен подход“ за облагане на големи технологични компании в световен мащаб с надеждата да постигне споразумение през следващата година.

- реклама -