санкции

ЕС ще наложи санкции на четирима висши руски представители заради Навални

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз одобриха налагане на санкции на четирима висши руски държавни служители в отговор на ареста на опозиционера Алексей Навални.

По неофициална информация, новите лица, които ще бъдат включени в санкционния списък, са ръководителят на следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, генералният прокурор Игор Краснов, директорите на Националната гвардия ген. Виктор Золотов и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията Александър Калашников, съобщи БНР.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел очаква до една седмица решението за санкции срещу висши представители на руските власти да бъде одобрено на писмена процедура.

„Не можем да наказваме някого, защото не го харесваме. Трябва да го санкционираме заради това, че е направил нещо. И когато казвате: „Накажете олигарсите!“, ние трябва да докажем, че тези хора, които ще санкционираме, имат пряко участие в това, заради което искаме да наказваме. Това също е върховенство на закона и то също трябва да се спазва“, отговори Борел на въпрос защо сред санкционираните няма олигарси, близки до властта.

Окончателното решение ще бъде взето в края на март.

- реклама -