ЕС се намеси в спора на България с РС Македония

„Напоследък сме свидетели на ескалация

на напрежението между Северна Македония и България с недопустими инциденти и провокации”, заяви европейският дипломат.

По време на днешния съвместен брифинг

след срещата с министъра на външните работи на РС Македония Буяр Османи, Борел изрази увереност, че отговорните за инцидента ще бъда изправени пред правосъдието.

„Убеден съм от изявленията на вашето правителство,

че отговорните лица ще бъдат изправени пред правосъдието. Но в същото време чуваме и неприемливи изказвания, които правят някои политици националисти, които подбуждат към омраза и намекват за насилие.

Това може само да доведе до по-нататъшна ескалация

на напрежението и не е благоприятно за атмосфера, улесняваща добросъседството и добрите отношения“, заяви върховният представител по външна политика на ЕС.

„Категорично осъждам всяко подстрекаване към насилие.

Съвместната работа за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение е от решаващо значение, защото това е европейският път. Това е основата, върху която се изгражда Европейският съюз“, каза Борел.

Той подчерта, че в момент, когато основите

на Европа са застрашени от агресор, целящ да дестабилизира континента и да предефинира неговата архитектура на сигурност, трябва да се подчертае значението на мира и добросъседството.

Министерството на външните работи информира, че посланикът на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов е бил в официалната делегация на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев, която на 30 януари 2023 г.

осъществи посещение в Скопие.

Целта на визитата беше провеждане на разговори с компетентните власти на Република Северна Македония по отношение

осигуряване на безопасна среда

за организиране и провеждане на чествания на общи за двете държави исторически събития и личности, насочени към укрепване

на добросъседските отношения.

В този контекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на подход за деескалация на напрежението в двустранните отношения, към настоящия момент

Ангел Ангелов е в Република Северна Македония

и изпълнява функциите си на извънреден и пълномощен посланик на Република България в съседната държава.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено