ЕС с предупреждение към Беларус заради отклонен полет на Ryanair

Най-висшите представители на Европейския съюз предупредиха Беларус, че ще носи отговорност за съдбата на полет, отклонен за Минск, и поискаха всички пътници да бъдат освободени, предаде АФП.

Пътнически самолет със 170 души на борда е бил прехванат от беларуски изтребител и принуден да кацне в Минск. Пътниците са от 12 държави. Един от тях – 26-годишният беларуски опозиционен активист Роман Протасевич, е арестуван на летището. Боингът на компанията „Ryanair“ е изпълнявал полет от Атина за Вилнюс, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

„Ние считаме правителството на Беларус отговорно за сигурността на всички пътници и на самолета,“ туитва шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

„ВСИЧКИ пътници трябва да могат да продължат пътуването си незабавно“, каза той, като имплицитно поиска освобождаването на заточения опозиционен активист Роман Протасевич.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори този призив.

„ВСИЧКИ пътници трябва да могат да продължат пътуването си до Вилнюс незабавно и тяхната безопасност да бъде гарантирана“, каза тя в отделен туит. И предупреди: „Всяко нарушение на правилата за международен въздушен транспорт трябва да носи последствия.“

Самолетът на Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, кацна на летището в Минск в неделя. Според неговата пресслужба това се е случило след получаване от пилотите на сигнал за това, че на самолета има взривно устройство.

Беларус трябва незабавно да обясни предполагаемия арест на опозиционния активист Роман Протасевич, след като полетът му беше принуден да извърши аварийно кацане в Минск в неделя, заяви висш служител на външното министерство на Германия.

„Нуждаем се от незабавно обяснение от правителството на Беларус относно отклоняването на полет на RyanAir в рамките на ЕС до Минск и предполагаемото задържане на журналист“, написа държавният секретар на външното министерство Мигел Бергер в Tуитър.

- реклама -