АстраЗенека ваксина Австрия, партида, смъртен случай

ЕС решава дали да ограничи износа на ваксини на „АстраЗенека“

Европейският съюз се очаква да одобри днес затягане на контрола върху износа на ваксини срещу ковид, произведени на територията на съюза. Мярката ще засегне компания „АстраЗенека“.

В момента износът може да бъде блокиран единствено, ако се прецени, че дадена компания не изпълнява договорните си задължения за доставки за ЕС и то само за определени страни.

Сега ЕС иска да премахне изключенията за контрола върху износа по хуманитарни съображения или износа, насочен към партньорски или съседни държави, казаха източници на ДПА.

По-строгата система, според източниците, ще включва също два нови критерия, позволяващи блокиране на износа – колко напреднала и страната, за която се предвижда износ на ваксини, във ваксинацията на населението, и дали държави производителки на ваксини изнасят препарати на реципрочна основа.

Промените трябва да дадат по-точна представа на износа и да осигурят справедливост при доставките, каза представител на ЕС пред ДПА.

Тези промени обаче могат да породят напрежение с Великобритания. Голяма част от произведените в ЕС ваксини се доставят именно там. Това е и една от причините да бъде много по-напред от страните членки на блока във ваксинационната си кампания.

- реклама -