Турция

ЕС разшири санкциите срещу Турция заради кипърските сондажи

ЕС разшири санкциите срещу Турция заради нейните сондажни операции в изключителната икономическа зона на Република Кипър. Това се посочва в Официалния вестник на ЕС, в който бяха публикувани съответните регламенти.

„Предвид продължаващата незаконна сондажна дейност на Турция в Източното Средиземноморие двама души ще бъдат включени в черния списък с физически и юридически лица“, се казва в текста.

Санкции бяха наложени на вицепрезидента и ръководителя на отдела за геоложко-проучвателни работи на турската държавна петролна компания TPAO (Turkish Petroleum Corporation) Мехмет Ферух Акалин, както и на неговия заместник Али Коскун Намоглу.

В ИИЗ на Република Кипър са открити големи запаси от природен газ. През септември правителството на островната държава подписа споразумение с френската компания Total и италианската компания Eni за разработване на сектори в морската част на Кипър. В началото на октомври обаче Турция изпрати собствен сондажен кораб в района, придружен от военни кораби.

Турция, която не признава Република Кипър, оспорва границите на ИИЗ на островната държава и заявява, че няма да позволи геоложки проучвания и сондажи край бреговете на острова без съгласието на турската кипърска общност. Според Анкара турските сондажни кораби се изпращат в зоната на газовите находища въз основа на лицензи, издадени от самопровъзгласената турска република Северен Кипър, която освен самата Турция не е призната от никоя друга държава в света.

- реклама -