Свидетелите на Йехова

ЕС разшири санкциите срещу Русия заради турбините на Сименс за Крим

Европейският съюз разшири санкциите срещу Русия заради доставката на турбините на германския промишлен конгломерат Сименс (Siemens) за Крим. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от ТАСС и БТА.

Към списъка със санкции са прибавени имената на трима руски граждани и три компании заради турбините, доставени в Крим, посочва Ройтерс.

Така общността налага санкции върху трима руски граждани и три фирми. Сред физическите лица са двама държавни служители и представител на една от санкционираните компании. Те са застрашени от замразяване на активи и забрани за пътуване.

Сред засегнатите са руският министърът на отбраната Андрей Черезов и Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка от дъщерното дружество на държавната корпорация „Ростех“ – „Технопромекспорт“.

В черния списък влизат компаниите „Технопромекспорт”, „Ростех” и „Интеравтоматика”.

На 26 юли страните членки постигнаха принципно съгласие за въвеждане на допълнителни санкции срещу 3 физически и 3 юридически лица от Русия, но за влизането в сила на решението беше нужно одобрение на Съвета на ЕС.

На 21 юли концернът „Сименс” заяви, че спира доставките на енергооборудване за руски фирми, защото четири доставени за електроцентрала в Таман газови турбини са били прехвърлени в Крим в нарушение на санкциите на ЕС.

- реклама -