пътувания

ЕС разрешава влизане на напълно ваксинирани граждани на трети страни

Държавите-членки на ЕС постигнаха споразумение за разрешаване на влизането в общността на напълно ваксинирани граждани на трети страни с одобрени от ЕС ваксини. Това съобщи АФП, позовавайки се на източници в ЕС.

Агенцията обяснява, че на този етап става дума за ваксини, получили одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

В същото време АФП подчертава, че страните от ЕС са одобрили препоръката на Европейската комисия, която няма задължителен характер.

Както се очаква, темата за отваряне на границите и свързаните с тях сертификати за ваксинация трябва да е една от основните теми на извънредната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз на 25 май.

Страните от ЕС обсъждат идеята за въвеждане на сертификати за ваксинация, признати във всички 27 държави от ЕС от началото на март. Името „зелен дигитален паспорт“ е измислено от Европейската комисия, като тя също така предлага този документ да включва три категории данни: за самата ваксинация, за датите на заболявания от COVID-19 и за датите и резултатите от PCR тестове.

В същото време все още не е ясно защо и в какви ситуации ще се използват тези документи. Няма окончателно споразумение дали зеления паспорт ще включва само данни за ваксини, одобрени в ЕС, или дали държавите ще имат право да добавят ваксини, одобрени от техните национални регулатори, но все още несертифицирани от институциите на ЕС.

- реклама -